请登录

登录后更精彩...
楼主: admin

有沒有人好像我甘失敗

中级会员

菠蘿包 發表於 2019-8-2 13:46
估唔到最熱鬧係呢個帖
個Qoos似係趕鴨仔上未執好咁
不過講左咁多年終於真係改版

起碼多返個隨區啦
回帖唔好下下入驗証碼

金牌会员

在此,我的新戶口名。
newnew姥姥

新版有一個好,就係有提醒。
但係舊版,佢可以看到當前在線。

我的問題和眼睛蒙蒙地,應該早bye過Qoos。
諗唔到,新版一來,舊版的一切就化為烏有,這就好比,咩都帶唔走,無形既報應常伴左右。
唉。唉到樹葉都落。

這個新版,都要寫咪,幾本我認為幾好的。
太上感應篇、福壽論和金鋼經。

排名不分先後。又或者咁寫,睇了太上感應篇,您唔信,就睇下藥王,之後那樣了,或者達到最上乘的金鋼經。

其他都好,但係那始終係西方文化。那些係五千年傳統中華文化的龍的傳人,係應該灌輸東方的先。

除了以上,仲有藥師、地藏……。這些可能唔係咁廣傳,當然唔少得觀音、白傘……佢們既咒相信係至高無上。有麼恐懼,那些係有主題無畏施,因此無論什麼東西,都應該尊重和敬畏。

一旦起了尊重和敬畏心,就會可能想了解以上,久而久之,有惡會感、冇惡會保持善行,又或者精進至慈悲。

我等等的一切,自己確係感到惡,所以才唉,唉到樹葉都落,從種種既一切所感,加下諸事煩惱,然後我再睇其他版太上感應篇,三年降罪,但係在行惡後的100天會少少地懲罰,我唔係天神靈,所以唔知唔識,不過這像勸勉人,唔要惡。
就係就算唔以上,一般係應該知舉頭三尺有神明,您點樣,人就算唔知,天地知,因此自己要諗,自己既頭上神靈在那發火,就已經大鍋了,就會咁樣對您和您的愛人;假如神靈在那,仲係可以去到等級,那樣至少應該唔會搞到。您睇下喊得幾淒涼和淒厲,就係因為您惡,所以搞到人幾淒涼和淒厲,因此自己無得怨,自己和自己的愛人要受返咁樣既報應,說不定個程度係以倍奉還。

有些應該有18層地獄,就係驚世,唔好相信好心冇好報,而係就像福壽論,您唔知您善惡,您自以為是,但是神靈明察秋毫。

其實好多人應該剷到我飛上天,但那係按書本既道理,縱使我做唔到,係咁就係咁。我認為正確的。
惡人自有惡人亡,所以多係告誡自己和自己既愛人而已。

我應該又要像之前那樣,要好長既時間休息,唔係盲了又係陰功慘。
真的有人寫,睇唔明我寫咩、唔明我想表達d咩。其實來來去去都係,首先自己要感,然後心地唔好惡毒,最好就係善良、然後我認為唔使去到慈悲,近慈悲,以人性而言,已經算係咁了。
就係簡單一句,以上唔得的話,賤格係賤格,但係唔好太賤格。這個我都覺得會有惡報應,最低要求係無惡。有善就最好。

注册会员

本來都猶豫緊仲上唔上qoos,不過算啦,

留個無人既地方俾自己宣洩下都好,,,,,,,,,,

中级会员

一世宅男 發表於 2019-8-2 19:55
本來都猶豫緊仲上唔上qoos,不過算啦,

留個無人既地方俾自己宣洩下都好,,,,,,,,,, ...

你係邊位?

金牌会员

少少咁告知貼貼。
因為取於此,亦應該要還於此。

我在搵資料時,得知以下
https://www.macaudata.com/macaubook/book188/index.html
澳門繼承法

新不如舊,Qoos更多唔知點解的廣告,而且更冇人打理了。
您讀其他好過讀Qoos的廣告。

除了以上法,我冇睇曬,但好像以下睇個目錄,我覺得寫得好好,您睇了之後,他人咁樣對您,您就參考以下;而假如自己飲大左,又或者忍唔住既時候,您衝動至咩程度會點樣。
我就覺得一些寫,佢俾人激一激佢就反動作,好可能有讀和研究以下,會避免到。

https://www.macaudata.com/macaubook/book261/index.html
澳門刑法典分則罪名釋義

中级会员

newnew 發表於 2019-8-6 02:04
少少咁告知貼貼。
因為取於此,亦應該要還於此。

PM左ADMIN啦
做唔做野睇佢啦

金牌会员

積加 發表於 2019-8-6 10:56
PM左ADMIN啦
做唔做野睇佢啦

使唔使?一人難敵,千千萬萬廣告人,所以不如您算罷了。放棄Qoos。
我咪俾左個落腳點您,去那個macaudata睇下讀下,蒲Qoos得廣告睇,又冇人寫野、又冇人發表意見、咩都冇……,等於空殼,冇靈魂了。

其他既我唔貼了,真係睇到眼都蒙了。我大約之後,就想事旦了,因為我真的有限。
人人情況唔同,國情唔同,最好都係唔好靠遺囑,但遺囑最好是一個後備。那些有提供各自遺囑,俾錢就可以立各自遺囑,這個快且一定有效;肯定要死的話,我都係認為在未死前轉移了比較好。縱使有遺囑,但係執行人和信託人冇咁既能力處理,一樣要搵律師公司,一樣好貴貴。真的有少少像滿清十大酷刑,無論怎樣都一定俾律師公司或信託公司抄家,但係以上了後,可能避免到抄多或抄少。世界一直都冇變過,少少野都要太公分豬肉,搞到遺囑人和受益人剩唔多。
事前問了都唔告知,唔問更加唔會告知,告知了又怎分一杯羹,又或者怎樣做到分到最多的杯羹。感到那些東西那樣吸法,有如學了吸星大法,所以唔會將武林祕笈教導人的,咁樣才可以吸多d。
其實所有行業都應該如此。因此我在以上的過程又體會到另一種痛苦。這都係在人性太過自私自利的基礎下。舊時真的好像比較好,有棵樹下,大家圍咪,我想咁咁咁,啊村長和長老,您地知道我想點了。之後有咩,阿包青天會出來主持公道。啊村長、長老和包青天唔知食咩,可能舊時係食義氣兩個字。家下真係得人驚,家下更加得人驚了。有少少接受唔到,其實早走早著,得好死,幾好的。

我睇了一些案例,看到法官咁寫:執行人唔明白依法係咁行,一定被人告。
因此太上感應篇不是告知了盡可能不要打官司,最後多係漁人得利而已。
自己人兩敗俱傷,到底邊個慫恿執行人咁做?個執行人冇問過律師,佢咁樣,唔會俾人告?
結果受益人們告,而受益人們應該付了一大筆的律師費去告執行人,所以要執行人交還所有野和俾咪那律師費,好在法庭冇叫執行人依受益人們的要求貼咁大筆律師費。(若我冇理解錯誤,因為我唔係睇得好明。執行人一樣係恨那些遺產,但佢既理由我感到,佢自己認為那兩個受益人根本唔應該得到,其他佢認為應該得到的,佢已經處理了。只係遺囑人既意願要跟從,執行人冇能怎樣,而佢本身都係其中一個受益人,佢都有得到了。)
受益人們在我的眼中是非常恨得到那些遺產,因此那樣告執行人(自己親屬),亦損失了那好大筆的律師費。不惜俾律師費都要告,因為最後受益人們至少可以拿翻少少,其實同一些爭產案有些相似。

我少少而已,只係好多都因財失義。
其他的新聞等等,使我終於感到Halloween點解那樣了,就係同其他一樣,萬惡的人遇到萬惡既錢,就會不分青紅皂白,指鹿為馬。冇錢就好地地,一旦有錢就唔捨得失去,所以一定要保護和爭取到底。自己就會洗自己腦,洗所有既腦。在衡量所有,錢可以遮蓋一切衡量。自己可能亦不自知,自己係咁戀棧的,亦唔想俾人知曉自己咁戀棧的。

我都冇咩接觸,但係我咁多感想,我寫寫寫,寫了更多,但冇貼而已。就係我感慨,知識唔係唔好,只係難怪仗義每多屠狗輩,因為負心的鍾意讀書。佢知道咁樣,所以佢咁做。一旦佢保障佢自己,其實就係冇保障到他人,但係假如將自己知道告知,然後問問意願,我就認為咁樣比較好。就係我係咁自私自利、咁賤格等等,接受到冇,我咁樣做比較得到好處,您知道,而您係心甘情願蝕冇?自己有咁既知識了,而唔告知,尤其係親屬和有關的人,我就認為那係人不知,但天地知,點解冇相由心生之故。這係其中一個原因所造成的。
一個人點解佢要咁做,真的有原因,而只有佢自己知。因此起心善的道理就顯得,太上感應篇有好高的智慧,在最早的源頭來勸勉人,因為之後的一切,唔係基於起心善,所有都可能係行惡,而自己不自知。

以上那個應該係風聲。

金牌会员

您已被 admin 禁止发言,期限:0天(0:代表永久禁言),禁言理由:

金牌会员

寫下而已,咁就處罰0代表永久禁言。
我又唔係真係太寫Qoos和澳門,亦冇寫admin至點樣,我只係想帶出事到如今,佢睇廣告,不如睇書。
仲要咁嚴重既處罰,係0代表永久禁言。

我再試下。
現實和網絡都要就住就住了。慎言在哪裡都係岩的,都係怪我自己報應,我都明白,但係要接受係要一段好長既時間。

我眼睛都蒙蒙了,就試多下。

金牌会员

仲可以留言的,難道仲未執行刑罰。
我再試下。之後就再睇情況如何