请登录

登录后更精彩...
楼主: 積加

QOOS人才凋零

金牌会员

我唔知點解,好生煩惱。我在那樣思思,內心亦會諗,照咁睇、自己睇自己,多數地獄了。又好像自己其實真的有好多錯誤、報應……。自己都唔係好得去邊,咪一樣,唔好係有理據和理由,唔使辯駁,皆因真的唔好。我都唔知點算。

金牌会员

人應該冇諗咁多,我都冇諗,但唔知點解覺得咁樣。
覺得咁樣,又做唔到的話,其實懊惱。
著相又名不著相,這唔關著相事,而係真的有如此。
我睇了咩,就算暗評唔貼,好多時候,就像不知所謂,因為那係他人,而自己都未搞惦好自己,然而越來越覺自己的錯誤、報應……,但又唔知點。

其他如太上感應篇,點解要日日,其實如地藏菩薩所寫的,已經寫到明明白白,教人怎樣怎樣。
日日耳濡目染,應該有新體會未感。
日日都可能做唔到,更何況忘記了。

金牌会员

「地藏本願經」所寫的,點解要大大聲諗、又或者建佛像,仲要大大的金身、恭敬禮拜……。
我覺得,這樣會使人好奇那個係邊個,點解值得你咁做,因此就可能吸引到人去讀「地藏本願經」。
這唔係廣告,係否信仰呢?不過因為我覺得像「金鋼經」,又或者所有佛都係一樣。係要透過這,使人明白經裡的道理,其實經裡的道理,真係為人應有之道。
唔睇唔讀,又點知,原來咁樣係唔岩的,咩係岩的,冇這樣的基礎,除了頓悟,不然都係漸悟,或者去「金鋼經」,「金鋼經」又像「地藏本願經」任何一句都係公德無量。著相的話,冇功德,但係唔著相,有功德,我覺得係自己的,因為有人聞得,如此了,就像公德。任何野,假如係出自真的真心,其實真的會妙。

金牌会员

奈何自己既心係點,自己都像唔知,就像有冇錢都好,有否睇到人們或牠們的痛苦。因此好多野,唔做得,但又做的話,我就認為「地藏本願經」裡的鬼王真係善良,係自己唔好,所以才受到懲罰。縱使冇咩接觸,林林總總的,已經唔記得了,因此回想都唔太記得,但應該之前有做過錯的了,所以才會那樣。

呢d我覺得有益身心的,可以的話,多睇,應該次次都有不同。一本書不能讀到老,但係縱使俾你讀到老的一本書,都可能做唔到書中既道理,這裡真係妙。妙到,又歎息自己,著相地,做唔到,並唔係那書冇道理,而係自己冇道。

金牌会员

無論做過咩都好,佛都會原諒人,問題係,太怎樣的,自己都難以原諒自己等等。
在這裡係告示了,佛心確係慈悲。
或者要些科學去理解,點解會咁,然後或者有道理就釋懷、試下原諒。
佛冇關科學,就像慈悲地原諒了。
你可以濫用,信完又墮惡道地獄;墮完惡道地獄,又信返。
一錯再錯,都一樣永無休止咁慈悲。唔係人可以達的,所以真係佛成佛。
這樣唔係做人既道理?做人有咁樣既心,咁包容等等,怎會唔妙。
佛有能力所以救渡;人冇能力,但都心生憐憫,皆因慈悲,人有慈悲,救渡唔到,但亦唔想殘害。
因此無邊既佛法,道理在無邊。就係佢既滲透力。因此解釋到以上「弘揚佛法」就像「弘揚做人既道理」,都係教人為己為人既行為。

金牌会员

假如做人做到感到(迷信)和結果一樣(科學),係升天的話,那樣為人時,在地就岩了;人地岩了。就合了天地人。人身的可貴,未必係富貴,而係為人做得岩唔岩。唔知岩唔岩?
那一句:「佢自己感到佢好快就怎樣了」,其實睇了咁多佛經的故事,其實一個人既始終,係會使親人難過,但對於個人而言,就像契機,你自知在地如何。天堂和地獄,唔知掌握在哪裡?書中既道理就告知了,天堂和地獄之道就是那樣的道理。實冇係慈悲之人不升天,因此唔係慈悲的,確係要受的。

金牌会员

我真唔知點算。好快我又唔記得以上,又唔知做咩錯誤、報應……。以上的真的像無漏、好嚴謹……,只係佛慈悲,真的入到耳根,或者睇在有佛緣,佛渡有緣人,那樣才可以。只有在地慈悲才100%確保升天。其他的,唔係咁穩,睇情況。後者係一個問題。因此點解佛以身作則,告示了慈悲的重點。

金牌会员

夜了,晚安。