请登录

登录后更精彩...
楼主: newnew

特別係風月和青青要入來睇下貼。

金牌会员

想你同路,因此我試了降伏唔到,難怪佛祖咁勁,成佛了,見到魔,都要調頭走,但佛祖要救阿難時,就盡一切去救,今次要解決呢個問題,真的只係得搬而已。

唔係寫得神化,而係一般現實情況,魔音噪音在非中土,係唔能夠免去,但定時定候,左右係異族,仲係好咩的,依家得閒就黎d魔音噪音,吵了三日都係一味要那樣,完全唔理人的感受,叫極佢父母又唔出來,之後仲好強報復心,當場表演……。好難唔生厭惡,就係咁卑劣既質素,你驚唔驚今世、下世……會搞成咁。

貧窮之苦,導致冇魔音噪音就會乏味,因為懶惰於思考,要在體力上消耗,所以好生滋擾。這是科學大約的資料。
佛祖一樣貧窮,但因不貪嗔痴……,有本「楞嚴經」我睇白話,都唔係幾明,就係一般人寫唔出的。

金牌会员

我唔係為贊佛而貶其他,而是人身難得,至少好好做人,要上品上生,不然真係好陰功慘。
我都好想在未死前,有清靜自在心,死後怎樣。
生在中土,都未必可以怎樣做到佛教的臨終備有,而在蠻夷地,就像更感到可悲。
有些連什麼是同情、同理、慈悲……等等都像冇,仲可以講d咩,縱使你遇到咩都好,都唔好失去,就係因為你覺得實在太卑劣、可惡、不知所謂、不知廉恥……等等,就像未開化、冇受過教育、冇知覺、冇感覺……,只係一樣自己、娛樂、懶惰、懶散、放肆、宗教、種族、膚色、……至上。好多或者因為咁,或者咩都冇所謂,是因貧窮至下,所以金錢至上。
有多多金錢確實能夠解決我目前既問題,但係一樣係悟未到、仲著相……。
明冇,就係又冇多多金錢、又悟未到、仲著相……,又遇到逆境等等,好痛苦。

金牌会员

雖然我的缺點一樣多多,但係我真係冇咁樣做,之後我有示範,以暴易暴,但係都係劣根性非常重。
依家仲係新冠時期,蠻夷之地,就連口罩都戴到好似咩咁。
你要提升自己的水準、高優質既服務、對人處事要多行方便、幫得就要幫、唔好滋擾到人、知錯就要改、少少錯誤唔緊要,因為唔係你有心的、你本冇害人、報復、……,假如有咪忍耐、忍辱、唔畏懼、冇私心……,那樣就幾好了。
以上的自我提升,唔會痛苦的,反而召到惡的因果報應,認真痛苦。
或者因為我老了、精力等等有限,所以趁年青時,唔好搞太多野,應該要聽睇聞佛經要義,那樣早早明白,少積惡業,冇我依家既感

金牌会员

受。就像你安坐在家中,都會出事,你話幾無常。清靜心係在內的……,但係我仲未做到觀世音菩薩所言的,因此或者你做到。本黎之前我仲懷疑世界係咪唔好,之後我睇了佛經所言,你唔使懷疑了,唔係樂土。因此就算唔係樂土,你都要做上品,然後宣揚佛經,好等d人,感到,解脫後,去到淨土。其實所謂的樂土,好可能就係淨土。你內心亦有個自性,這個自性應該就係你最想的,就係你所謂的樂土、淨土……。只因我心有貪嗔痴,所以合唔到自己的自性,其實可以咁寫,依家呢個我,唔係真實的我,主要有貪嗔痴……,假如冇了貪

金牌会员

嗔痴……,你有咩感受,一旦出現妄念,又黎貪嗔痴……,所以人好固執己見、講極都唔明……。我去唔到山洞,假如去到山洞,然後一遇到吵的,又黎執著妄想,那樣就係悟唔到、著相……,觀世音菩薩好像係再也聽唔到,然後聽到十方世界,因此一個人咩都聽唔到,就像因怕事、唔理會……;一個人咩都要聽、聽到,但係聽到唔遠……。聽到了之後,又不著,邊個叫苦,觀世音菩薩都會去救拔,情況係我仲殺生、食五辛等等,所以call唔到,左近的唔係佛教,總唔能將魔當佛的。
假如做人唔上進、咩都唔要……,又唔係出家……,我都唔知點算;但係做人好上進、咩都要……,又唔係一定得到安樂……。人始終都係

金牌会员

要死,我目前只係感到,唔貪嗔痴、殺盜淫……守咪其他戒,多數上品上生,但你既想唔係在天,係解脫輪迴,係佛演示了俾你知,自性係無處不在……,係生物都有,你合唔合到,滅盡。本黎我想灰飛煙滅的,或者就係滅盡。無慈悲心係修成不到菩提心,有菩提心就係佛了。我真係自私自利,冇發願為眾生,所以唉,今世已經難受,仲有排那樣,重複又重複,真係好陰功慘。

我絕對冇叫人自殺、或者自己想自殺,因為做人係要長壽,除了還債,唔好做惡業,要多多行善積德……,假如我早就bye了,我可能連自性都冇聽過……,不過唔係要貪戀。

其實愛情等等應該幾美好,但係斷捨離,應該係那樣的,就係出離,你假如唔出離的話,就係貪嗔痴……塵世,咁樣咪繼續輪迴,你喜好分別塵世裡的清靜吵鬧,那樣你咪繼續輪迴……。

金牌会员

有間老人院,好像供食宿,俾d法師、居土住……,然後去為老人家講經。我唔係法師、居土……,亦冇睇好多經,自己亦開悟、仲著相……,但係假如有出離心……好大可能幾好。
那裡做惡業的機會可能低,然後又可以自修利人,其實我仲可能有其他用處,雖然冇咩商業價值,大部人都識,但係真係去奉獻、服侍……。
就係適合了,賣了我的現居,搬去老人院住,縱使冇人工,個洗費應該好低,我反而可能有錢去善事。我可能只係欠一個安居之所。
唔知收唔收我呢?個老人院係女人開的,我看報導,好有善心。
地方比我所居住的應該更偏僻。位唔多,但目前已有居土申請。
私心而言,法師、居土……有獨立房,連新建立的佛殿有已男女時段,異族好少。

金牌会员

入住的好像不止老人家,好像有痴呆、有些好陰功慘……。
其實我看報導,我覺得好多在蠻夷地的龍的傳人,好善心。我反而好不足。
我依家家居不好,以上只係做善業,冇錢的;相比起,搵到的話,以我的質素,唔係去做善業,係為錢,但應該雞水咁多,扣咪住宿,一樣剩唔多。
我的唔知我既日子,或者所謂的後路想點。我覺得好浪費,我又冇結婚生孩子的話,加上好多因素我繼續下去,實在幫助到人,少得可憐,我又唔知點樣,因為都幾遠的。假如可以帶咪親但疏、15退休了又冇人冇物的話……,假如那裡有咪個善終服務,好可能做到臨終備用,可以使好多解脫輪迴,至少我覺得機會大好多。仲可以放生,同生物結下佛緣,等生物都有機會解脫輪迴。

金牌会员

我其實覺得親但疏都好慘的,我都好想怎樣,但係我精力、體力、錢力……連自己都顧唔惦。那裡假如冇問題,人多好辦事,唔會自己顧自己的話。
點解我對團體、一堆……冇咩,因為我覺得個個都係為自己,除了真係有好高既修為的,不然都係貪嗔痴……,我依家都有貪嗔痴……。假如真的為自己,就應該想辯法結婚,至少有個老公可為,這就係世俗一般那樣,所以點解咁煩惱。
就像以上叫極其父母都唔理會,假如有隻眼開隻眼閉,這係為什麼的原故?
我應該比較鍾意自立門戶的,畢竟去了他人處,你不like,你自能自bye。就像其他情況一樣,好多都係局住,呢,就像以上,根本就唔理會,我覺得去到就像可以毫無人性,或者我都有曾那樣,就係視為透明,但情況係我冇走去滋擾到人,係我河水不犯;又係我太過傷心,

金牌会员

感到都可以咁痲木不仁的話,點都冇所謂。就係好多惡,好多報。
問題依然解決唔到,唔知點算,明天又要捱苦惱,人都就快癲。

我都唔知可以點、想點。本黎就咁樣等死,但係好迫逼、要耐忍……,但我唔想同d咁既人為鄰。
就係生於非中土,非我所願;連所居地,都冇力選擇,做唔到孟母三遷。
明冇,佛祖唔想著,所以住一處唔用超過三天。
我有一種捨得離開,就係地方差唔緊要,人品差好大件事。鍋鍋新鮮,鍋鍋金。
就係因為好食懶做,所以住些低消費的地方,我覺得我好錯誤。因此左右鄰都係有咁既特質,非常劣。
我自身都唔好得去邊,所以我好後悔,那時點解唔要11的高薪司機,加下佢既生意應該跌了一半,唔濕我了。