请登录

登录后更精彩...

數學提問,有感想

金牌会员

本黎有一個求知識的問題想去第二度論壇發問,但是自己試試下,覺得唔使問,因為在兩個邏輯裡,得到相同答案,覺得好奇怪,唔知點解會咁。

思思下,從中,我發現以下,應該係關以下事,但都一樣唔明點解。
2 - 1 = 1, 3 - 2 = 1

3 + 2 - 2 = 3
係唔同的。

分開減,會得到2
整合減,會得到3
其實都係離唔開減2,即係2個1,又相同地,都係想用5去減,就係3+2等於5。

唔知我係咪越來越冇腦,唔明白點解,而你們知道咁樣的情況,叫麼?

我有少少覺得以上未必係數學題,好有哲學,甚至人生既道理,不過我仲未感想到,所以我想試下在此詢問,因為就算上網搵,我都唔知應該點搵。

少少地感想下,假如我有
2份痛苦-1份開心=1份痛苦,3份痛苦-2份開心=1份痛苦 7份痛苦,3份開心
5份痛苦-2份開心=3份痛苦 8份痛苦,2份開心

金牌会员

又或者
2份開心-1份痛苦=1份開心,3份開心-2份痛苦=1份開心
5份開心-2份痛苦=3份開心

其實寫寫下,我覺得應用在那佛人的道理中,佢言,大約,你每次經歷一次的痛苦,你既樣就會滄桑一次。
歌詞有咁樣,一生分四份……,通常,你會經歷至少2份的痛苦……。
假如屋漏偏逢連夜雨,你就像「5份痛苦-2份開心=3份痛苦」,因此每次今天給你屋漏「2份痛苦-1份開心=1份痛苦」,明天給你連夜雨「3份痛苦-2份開心=1份痛苦」,方程式就像結果了,你會累積「15分痛苦和5份開心」。

唔知係唔係要使人明白,「屋漏偏逢連夜雨」和「今天屋漏,明天連夜雨」都係唔好的,又或者延伸至做人的態度、心態、性情……上,就像你知道屋漏了又一定有雨……,但係煩惱依然在。唔知幾時才能斷盡煩惱……。未悟到本冇煩惱……之實有,我唔鍾意咁。

金牌会员

就像個提醒仲在,做人真係好痛苦,聽了佛人言,多少都明白人係帶業而生、六道輪迴之苦……,但係真的體會唔到,點樣空……。痛苦係要受的,就像要忍耐,但係忍耐都好痛苦。就係有我執、我見、……,你就係有感受、知覺……,你點樣搞到空?化下唔化下、空又空唔到,半天吊都冇,就係好煩惱、好痛苦……,又要將所有推到自己身上,一就係自己在現實中無用無能……於錢,二就係在非現實中無用無能……於心。在現實中錢空的話,無用無能都算,但在非現實中,都一樣,無用無能,心空唔到。錢又做唔到,心又做唔到,兩頭都唔到岸,認真痛苦。仲係有煩惱……,執著於點樣做到冇煩惱……。

金牌会员

因為睇有些人那樣寫,我就重溫下,我覺得同之前一樣好煩惱。唔知係自己冇腦,定係冇人教和指導,要了解咩都好,真的好痛苦。有些盡可能了解,但過了幾個月,我又發現有唔知的,真的好不足。有些,試了好多次,但係仲未知道應該點樣才好,未捉到。有些,我自知之前就唔多like,但係都想重溫下,暫時唔知有麼用,都時間精神……就去了好多,就係對他人而言,應該少少野,但係我就應該差不多用了整晚,正確係正確了,但唔知點解會咁。其他的,就像那樣了,好心煩意噪,點解到依家都係咁既,足顯我好冇用冇能。

唔係因為自己做唔到,有問題……解答唔到,我都唔想求知的,求唔到,又或者唔知岩唔岩等等,真的好煩惱和痛苦。假如真的得知了,係真的有少少開心,不過以上既過程好痛苦。就係有開心都係痛苦既付出。

金牌会员

佛人至少都對佛學有好深既認識和了解,解脫到輪迴,呢個係最大的成就。我唔單止在世俗中一事無成,又,死後,冇信心,可以解脫到輪迴之苦。唔知點解,最先先的我,會落於六道輪迴中,依家,想解脫,又冇從入手,就像一切都會呼叫:唔好,但係卻沒有辦法擺脫、阻止、控制……等等,做人就係好身不由己,包括那些被人捉的魚、被人吃的雞……,就是所謂的殺生,一樣好無可奈何。其實我些野,我唔知點解我會明的,明明我知道,亦有珍惜的,但係亦一樣冇辦法於無常,依家就連自己都聽了佛人所言的,都一樣冇信心,可以做到。

金牌会员

我唔想,重複再重複咁於六道中輪迴,之後又像我所感的今世,又要怎樣那樣點樣。我又唔知其他人,我覺得做人真係認真痛苦,情況係知道,都改變唔到。我覺得有d人好鍾意做人,所以下世冇得做人,就難過。情況係,就算有得做仙,我知道做仙,又要輪迴的話,我連仙都唔想,只係做仙係六道中比較好。以上事,除了修上乘的佛法的佛人,不然死後既野冇人知,人又怎樣我。

我唔明,點解我會感到做人好痛苦,之我唔明,點解好像得我有問題,其他人就像冇問題。例子,我其實唔使知咩係hpv、疫苗收藏方法、性傳染病毒的驗血、點樣寫遺囑、應該點樣買口罩,正確洗手方法、點樣衛生處理食物、食物唔衛生會導致咩、假如我咁樣的話,點

金牌会员

樣做、咩野係xxx,應該點樣做、依家冇了,可以點、咁既情況,係咩原因,可以點做等等、點解會咁樣情況咩心理和點解會搞成咁、以前或依家,都像解決問題。我應該咩都唔敢搞、咩都冇搞……,但係依然好多問題、好煩惱、好痛苦……。

直到依家,除了搬遷問題,仲有點樣解脫輪迴。以前有想解決問題,但就像實冇可得,就係問題根本解決唔到,咪就係咁之囉。求知的可能導致冇咩,但係其他人唔知,一樣冇咩,我覺得唔知知來做麼。寫來都冇用。就像點解先先會輪迴六道,依家點算。或者有的會那樣,假如死了就咩都冇,你未死諗輪迴六道,係咪不智。正如點解唔起妄心,萬一起唔起妄心都係一樣。正如點解唔惡d,反正都係咁

金牌会员

惡。正如做人唔應該咁,你真係失敗無用無能,個個都咁樣,你唔咁樣,你咪注定失敗無用無能下去,做人做到你咁,為麼。佛人就會告知那係邪知邪見等等。因此各有各觀。

我想改變現狀,但係唔知未來。我認為已經好少接觸,好少惡,但係就像惡報應,搞到我好想搬遷。就係做惡,肯定會得惡報;冇咩做惡,都一樣得惡報,書中既道理係解到,但係好痛苦,到底何時了。
就像點解,點解要忍受痛苦,係咪假如忍耐力好d,就要自己忍。這個感想,以前一樣有。就係真係要忍人所能忍,我忍唔到,咪唔想

金牌会员

接觸,唔想接觸,又像冇利他,我利唔落,著相可以點,又唔見人利我,一咪要我利他,使我,就像因為冇人利,我才要利,但係我會感想到,就係因為我感到人係那樣,所以我唔想那樣,之但係我都有我既痛苦。痛苦至,我其實唔鍾意人,但係佛理,應該係要去利人。有些人,佢善的話,我係鍾意痴,但都唔敢,因為善變呢;其他那些,尤其惡,假如知道惡在,我就唔想出現了。就像你唔順超我,唔想見到我;我其實都一樣,但係佛理,係要結緣,度咁既人,當然一些真係好惡的,就要避免,我係有少惡,大約就係唔相由心生的,就感到好難頂。情況係,我冇見過幾個相由心生的,即係好靚、好順眼的。呢d咁靚、好順眼的,又和其他一樣,點到即止。

金牌会员

就係我既心量唔廣、睇唔開……,根本冇咩人同我熟,但應該唔討厭我的,多少都有少少地,要求唔好咁高、唔好咁固執、唔好咁閉塞……。問題係想我點,呢樣又有呢樣既唔好、個樣又有個樣既唔好,有幾多唔係為己係為人的,我悶了。來來去去都係果幾味,就係佛法好慈悲、無量、大量……,我已經自覺的錯,在佛人既口中,都係慈悲、無量、大量……。
同like的,我覺得開心,但問題,點解會like的,我就覺得唔應該。
同唔like的,就像冇必要,你自己去找你like的,無謂激氣、唔順超……。

12下一页