请登录

登录后更精彩...
楼主: 積加

如果,一切來到了該終結的時候

金牌会员

諗唔到,我因為那樣,睇睇,又像解答到少少,為什麼老了糖尿會升高。
原黎糖尿係一個新陳代謝既病,而人老左就要面對消化酶的缺乏,唉,有時那樣的情況,已經告知係缺乏了。睇上黎,真的唔到人唔感到頹喪。若我真的可以解釋到點解,但好難改變的,總係哀傷的。

金牌会员

不過,我都係認為,或者可以少少和盡量的。

由此可知,有限既我,對於那些無限既,到底怎樣黎的。

個Jack+
有唔妥、時間耐左都唔見好,就好去睇睇醫生,有時唔係個個都係神醫,但係或者給您一些機緣。
人既生命長短,或者都係靠機緣。有冇機會和緣份醫好自己既病。

中级会员

newnew 發表於 2019-9-11 01:51
不過,我都係認為,或者可以少少和盡量的。

唔敢去,諱疾忌醫

金牌会员

係,我明白,問題係,疾病有分唔同程度,有些醫返都浪費醫藥費,在冇人道主義既立場,而又冇安樂死既國家,您唔理會自己亦冇人會過問。世態一直都係咁炎涼,除左無情,仲有絕情。
人生來就有求生意志,所以會畏懼失去生命、害怕損傷等等。
仲有
就係因為冇錢,所以好多時候係拖死了。
就係因為冇錢,所以知可以點樣拖延,但係冇成本維持下去。
就係因為冇錢,所以只能死,冇本事醫。
就係因為冇錢一樣死,所以唔想俾謀財害命。
就係因為冇錢,所以好多時候係因工作等等而喪命。
就係因為冇錢,所以根本咩都有限。
就係因為冇錢,所以有咩根本冇人理會、亦冇人照顧……。

金牌会员

不過好多時候有錢都一樣挽救唔到的。甚至有錢等等的更加戀棧,所以不惜一切都要怎樣。
都話我覺得太上感應篇、福壽論、甚至聖經……,都有認為假如係福人或窮人,比較唔會咁容易奪取呢類人既性命。

有些時間過去了,會自然轉好;有些則不然,早發現早醫成本低成功高;有些則因為發現得遲,所以錯失了黃金機會,所以病情嚴重,早的話有機會好轉的;有些則係真的拖延等死;有些則無藥可治好,但不會危及性命,所以保持到就可以了。其他的,我未知。

首先,確診好重要。因為太多奇難雜症,要100%確診到唔係咁容易的,這裡會拖延了好多時間。又要排期,又再拖,萬一遇到庸醫,冇醫到不單止,又要您吃藥等時間過,睇下點,又再拖……。

金牌会员

例子,您明明頭部痛,但係好可能個主因係膀胱,您點樣搞個頭都解決唔到。唔係邊忽痛就邊忽有問題。
庸醫有事都係去搵神醫,現代應該冇幾個係神醫,就算有都係天價,仲有意外疾病好少可以全面恢復,故此上天可能感到福人或窮人的痛苦,比較眷顧的,但係生死始終有定。人就係咁渺小。
目前若冇影響到您日常生活,其實我覺得仲可以拖,不過因為自己冇儀器和檢驗數據,透過科學,大概知道邊忽唔妥。
本黎您因為頭痛去睇醫生,然後又檢尿、檢血糖等等,您從中發現,其他有些高,這些發現得早,改變下飲食習慣等等,那樣就因禍得福。小病是福係有得解的,仲有您經歷過那樣,您的人生觀又可能改變了,都話,有些疾病會改變人格,整個人唔同了。非佢所願。自己都控制唔到自己。

金牌会员

有些國家係冇希望的,所以呢d國家既人民多數係死硬的,不過冇辦法都係要去求見是旦醫生,根本上遇到庸醫,係因國家、又自己善惡才落得如此報應,不過庸醫都有分程度,若係是旦類,都有事旦睇過診既經驗,比較常見的疾病係確診到的。確診了之後,自己可以自己。唔知咩事,咪仲徬徨,因此要鼓起勇氣面對,縱使畏懼,咁說明人生無奈,係化學的,所以冇咩時,就自己怎樣。有得食就好去食……。
去之前有方法就去知道下您將要見既醫生如何,冇可能就只能事旦。
您去睇醫生,個醫生摸您既頭,應該冇咩風險,不過(叫個醫生雙手戴手套或者通常呢個醫生雙手唔戴手套您可以考慮唔要睇呢個醫生了)。其他的,您就話:「要回家考慮,依家唔要做」,然後回家後,諗諗睇睇問問諗諗資料,再去睇其他醫生點樣講。

金牌会员

若有咩,都係要聽各個唔同既醫生講咩先至打算,您依家諗多多,咪越諗越驚,可能睇完第一個,話係好小事,您依家既驚咪好愚蠢和多餘。

遲早一日都一定有事的,所以點樣都係要平常心、淡然面對……。
所謂:臨急抱佛腳,唸下您鍾意既咒,藥師咒雖然係密宗,但係我覺得個目的係為左安定自己既心神,唸既時候轉移了無助的思緒。
係,當遇到突發、唔尋常、不幸……一時間係好難接受,但係都只能那樣。
咁,最終係事實亦係悲哀的,冇辦法,所以咪苦中作樂,靜候無常既到來,不過未到就那樣,或者趁未有事,鍾意點就點……。

金牌会员

冇咩病等壽終,這樣可能得好死。假如因意外疾病縮短了壽命,那樣好難捱,所以自己做唔到的,關係他人的,我會認為係要靠上天庇佑而已。因此人係冇了,只係太上感應篇、福壽論、聖經……。重點係,使神靈忿怒的會降禍俾您或您既愛人,因此未睇醫生前、等時間時……就善事、求神拜佛……,係著相、迷信……,但係那過程係一種懺悔、洗滌……,就係咁樣同之前既唔同,係咪有少少人格改變了……。吉中藏吉凶,但凶一定得凶冇吉,這就係一個最大既分別。點解吉唔能只藏吉?我就認為吉極必凶,物不能極,而吉所藏的凶,冇咁凶。人係好主觀的,唔知自己,但神靈係明察的。

金牌会员

積加 發表於 2019-9-11 09:54
唔敢去,諱疾忌醫

我都一樣唔敢叫您去睇,可以的話,我一樣唔睇的,我印象中會俾個限期,若咁樣的情況,2個星期都唔好,我又頂唔順,才去睇,不過我真的好抗拒。因此唔摸唔痛,所以我就唔摸。我覺得識痛的,反而唔嚴重;嚴重的,反而唔痛、冇咁易察覺……。