请登录

登录后更精彩...
樓主: 積加

如果,一切來到了該終結的時候

中级会员

例子,您明明頭部痛,但係好可能個主因係膀胱,您點樣搞個頭都解決唔到。唔係邊忽痛就邊忽有問題。
庸醫有事都係去搵神醫,現代應該冇幾個係神醫,就算有都係天價,仲有意外疾病好少可以全面恢復,故此上天可能感到福人或窮人的痛苦,比較眷顧的,但係生死始終有定。人就係咁渺小。
目前若冇影響到您日常生活,其實我覺得仲可以拖,不過因為自己冇儀器和檢驗數據,透過科學,大概知道邊忽唔妥。
本黎您因為頭痛去睇醫生,然後又檢尿、檢血糖等等,您從中發現,其他有些高,這些發現得早,改變下飲食習慣等等,那樣就因禍得福。小病是福係有得解的,仲有您經歷過那樣,您的人生觀又可能改變了,都話,有些疾病會改變人格,整個人唔同了。非佢所願。自己都控制唔到自己。

中级会员

有些國家係冇希望的,所以呢d國家既人民多數係死硬的,不過冇辦法都係要去求見是旦醫生,根本上遇到庸醫,係因國家、又自己善惡才落得如此報應,不過庸醫都有分程度,若係是旦類,都有事旦睇過診既經驗,比較常見的疾病係確診到的。確診了之後,自己可以自己。唔知咩事,咪仲徬徨,因此要鼓起勇氣面對,縱使畏懼,咁說明人生無奈,係化學的,所以冇咩時,就自己怎樣。有得食就好去食……。
去之前有方法就去知道下您將要見既醫生如何,冇可能就只能事旦。
您去睇醫生,個醫生摸您既頭,應該冇咩風險,不過(叫個醫生雙手戴手套或者通常呢個醫生雙手唔戴手套您可以考慮唔要睇呢個醫生了)。其他的,您就話:「要回家考慮,依家唔要做」,然後回家後,諗諗睇睇問問諗諗資料,再去睇其他醫生點樣講。

中级会员

若有咩,都係要聽各個唔同既醫生講咩先至打算,您依家諗多多,咪越諗越驚,可能睇完第一個,話係好小事,您依家既驚咪好愚蠢和多餘。

遲早一日都一定有事的,所以點樣都係要平常心、淡然面對……。
所謂:臨急抱佛腳,唸下您鍾意既咒,藥師咒雖然係密宗,但係我覺得個目的係為左安定自己既心神,唸既時候轉移了無助的思緒。
係,當遇到突發、唔尋常、不幸……一時間係好難接受,但係都只能那樣。
咁,最終係事實亦係悲哀的,冇辦法,所以咪苦中作樂,靜候無常既到來,不過未到就那樣,或者趁未有事,鍾意點就點……。

中级会员

冇咩病等壽終,這樣可能得好死。假如因意外疾病縮短了壽命,那樣好難捱,所以自己做唔到的,關係他人的,我會認為係要靠上天庇佑而已。因此人係冇了,只係太上感應篇、福壽論、聖經……。重點係,使神靈忿怒的會降禍俾您或您既愛人,因此未睇醫生前、等時間時……就善事、求神拜佛……,係著相、迷信……,但係那過程係一種懺悔、洗滌……,就係咁樣同之前既唔同,係咪有少少人格改變了……。吉中藏吉凶,但凶一定得凶冇吉,這就係一個最大既分別。點解吉唔能只藏吉?我就認為吉極必凶,物不能極,而吉所藏的凶,冇咁凶。人係好主觀的,唔知自己,但神靈係明察的。

中级会员

積加 發表於 2019-9-11 09:54
唔敢去,諱疾忌醫

我都一樣唔敢叫您去睇,可以的話,我一樣唔睇的,我印象中會俾個限期,若咁樣的情況,2個星期都唔好,我又頂唔順,才去睇,不過我真的好抗拒。因此唔摸唔痛,所以我就唔摸。我覺得識痛的,反而唔嚴重;嚴重的,反而唔痛、冇咁易察覺……。

中级会员

網絡的資料唔能盡信、現實中亦可能唔能盡信,因此呢d有關自己條命的、人命攸關的,一定要自己決定,您自己害死自己,冇咁怨恨,因此自己要能分析、判斷……。
唔知唔識唔好自把自為,因為網絡資料係寫俾大眾睇,冇咁仔細,一篇文章裡唔可能有顧及到所有;而現實中的庸醫,唔可能精通的,所以您明白。係真的,遇到神醫就唔同,係包冇問題,神級的所有都精通了,其思維、品德等等係像福壽論……,有的,不過我覺得(我自己而已)都係算了,若真的上天保祐,可能冇病,或個病唔睇都會自愈。
自己要有心理準備,就係都咁了,唔睇點算,都唔會好,所以送上門博下。去睇,都係對照下,睇下邊個比較岩。我真的好灰,應該仲灰過您。

中级会员

積加 發表於 2019-9-11 00:56
今天好像好了一點
但依然有D麻痹嘅感覺

今天又要過去了,咁痲痺咁有冇少左d?
今天好過昨天的話,通常唔使咁擔心。

雖然我唔知以上咁樣,將來會如何,不過我就那樣不了了知了。唔知點解無端端會那樣。冇痛冇痲痺冇腫冇任何的話,就像平常心等待,大鍋的一定頂唔順。我覺得而已。

中级会员

哩排個鼻成日有血塊
有血
初先以為鼻屎
後來發現應該係血塊
咁鬼大粒

成日銀住個鼻,要NEW鼻屎
可以食得多熱氣嘢上火,
最壞打算驚係鼻洇癌

中级会员

黃窮醜 發表於 2019-9-12 10:38
哩排個鼻成日有血塊