请登录

登录后更精彩...

獅王無力

中级会员

滙豐控股(00005)於中午公布今年首三季業績,列帳基準除稅前盈利按年升3.66%至172.44億美元(約1,351億港元),
遜於市場預期的177.03億美元。該行報告稱,擬維持股息,並將普通股權一級比率(CET1)維持在14%以上。

若撇除貨幣換算差額及重大項目等一次性因素,首三季經調整除稅前盈利按年升0.28%至178.64億美元;
純利按年增3.67%至114.78億美元。值得留意,若單計第3季的經調整除稅前盈利按年跌12.21%,至53.48億美元;
純利則下滑23.8%,至29.71億美元。

中级会员

首三季經調整營業支出增加2.6%,增幅相較去年度的5.6%有所收窄。
核心營運指標收入增長率與支出增長率之差(Jaws Ratio)為2.2%,
意味該行收入增長速度高於支出增長,成功達到增長率之差維持正數的集團目標。

截至9月底,滙控的普通股權一級資本比率為14.3%,相較去年底增加0.3個百分點,
並維持14%以上的目標,反映資本充足及財務穩健。
滙控淨利息收益率為1.59%,按年跌0.08個百分點,淨利息收益228.08億美元,按年微升0.12%。

中级会员

反映股東投資回報的有形股本回報率(ROTE),按年減少0.6個百分點至9.5%。滙控於業績報告稱,
展望收入環境較上半年更具挑戰性,收入增長前景轉弱的程度尤甚年中時的預測。
因此不再預期能於2020年,達到有形股本回報超過11%的目標。

業績報告又指,將採取調配行動,將資本調離回報偏低的業務,並因應所採取的行動調整成本基礎。
整頓回報偏低的業務以及減少風險加權資產,可讓資本及資源轉投至增長較高和回報機會較大的市場。
警告有關行動或收入環境持續惡化,可能導致第四季以至後續期間出現重大撥備,

包括可能作出商譽減值及額外重組準備。

中级会员

該行又積極削減職位以降低開支,今年首三季重組架構及其他相關成本達4.27億美元,其中4.07億美元與遣散支出有關,
單計第三季的遣散支出達到1.2億美元。該行預計,2019年全年遣散支出將達6.5至7億美元,年率化後每年可慳6.5至7億美元。

集團臨時行政總裁祈耀年於業績中表示,第三季經營環境挑戰重重,但部分業務(特別是亞洲)仍然表現良好,
不過另有一些則不能接受,主要是歐洲大陸、英國非分隔運作銀行及美國的業務。由於收入增長前景轉弱,
之前的計劃已不足以改善這些業務的表現,故正加快整頓有關業務,

並將資本轉投至增長較高和回報機會較大的市場。

中级会员

歐美無錢賺,搞到我身家縮水

金牌会员

假如最後冇搞到好像中移咁樣,咁都係帳面損失而已。
我覺得您買左既藍籌股就算升跌都唔會唔輕易賣,主要係為左收股息,就係您可能當那係銀行定期或者儲蓄戶口。

唔知點解我突然記得,美國股神之後將一部份錢轉去bond,一部份繼續炒股。應該係有錢後,放bond多過炒股了。

我唔知岩唔岩,假如您唔係孤獨終老,咁樣一個女保守,一個男進取,就算您大吉利事,輸曬,咁樣未必晚景淒涼,因為女保守的冇輸到,仲有機會養得起您。

金牌会员

假如自己係孤獨終老,一旦輸曬,晚景通常好淒涼,因為冇人會養您的了。因此靠賭博係咪真係能發達等等?就係錢梗係越多越好,但係自己係咪應該計算係未來既大概,就係自己年紀開始老了,若賺到就要走,依家唔知係咪應該搵下風險相對比較低的,如bond、reit……(當然儲蓄保險係陷阱唔買得),唔好將全部身家放在股票裡,那樣算係一個人既保守。
您全副身家去博,博到,錢就會多d,但係就算點博,未必多到能夠發達、滿足曬自己所有既慾望,因此假如自己一個人孤獨終老,自己唔扮演保守既角色,當真一鋪清袋時,發達已經冇可能,而最後多數晚景好淒涼。

金牌会员

因此美國股神冇孤獨終老,而發到達但又會保守;一般人發唔到達但會保守d,我覺得係為左保住自己孤獨終老既晚年。雖然不足,但係好過渣到冇、仙都唔仙下……,那時人又老、錢又冇,多數導致孤獨終老,而晚境認真淒涼,而所有多數都係愛慕難助。

總數係唔富但不窮,其實應該博,不過唔知我係咪有問題,會認為,有可能就收割一些收起黎,尤其孤獨終老的,唔應該博到盡,擺一些在比較安全既地方(就係肯定保本、利息唔會太低、又唔會多多限制和條款),最後可能一樣唔富但不窮,會否好過完全冇錢了,晚年不保。

金牌会员

拿咁多既賭本去博,有賺就收起黎,輸曬就,至少唔係真既輸曬。若要再賭,靠工作扣除開支後,草到既賭本才可以去博過。就係自己要設定安全線,有一筆錢係唔賭得。應該有認為,置之bye地而後生,才博得到,但係實情韓信得一個,打爛曬所有既鍋,唔一定戰勝的。收咪後備鍋,但自己認為冇鍋了。自己一個人既決心,唔係要全部人既決心,所以未必使打爛自己既鍋。雞蛋唔好放曬一個籃子,不過應該像美國股神咁分兩大類先:保守和風險。
唔知岩唔岩。