最新帖子

最新回覆

精華區索引(update on 8 Jul 2008)

精華區索引(update on 8 Jul 2008)

一直以來多謝各位的支持以及參與,幫助好多人知道左好多關於他們想知的車訊,我地車區已有了一定數目的精華文章,全都是因為大家的積極參與

精華區包括左好多常有的汽車問題,我希望這個精華區索引可以幫助所有既網友可以更容易找番以前的討論,另外,如果你地發現有很好的文章,而又未放入精華區的話,或有任何錯誤連結等等,可以PM我

最後,我再一次多謝一直以來積極參與討論的會員

引擎與波箱:
請問一下,點解汽車無V4引擎既?
VTEC引擎介紹
Mitsubishi GDI(汽油缸內直接噴射)引擎
放氣嘩佬
高壓縮比 vs 高壓 bar
水泠 engine question??
SOHC and DOHC 不同之地方?
蝴蝶瓣在turbo車有咩作用..?
請問前吸後排有咩好處呢?
turbo 壽命一問...???
GEAR RATIO
V-tech 係乜黎ga
返氣valve大過排氣valve??點解既?
自動波如何正確使用三個行車波?
轉波問題................
水喉制
何謂轉子引擎?
一個用flash講解vw engine 既網頁
乜野叫做回油哇佬??
推捍??咩黎架?
水冷同氣冷有咩分別呀?邊個好?
我睇過一d圖片關於氣門既開關....
壓縮比
自動波的駕駛方法.....
單cam 與 twin cam 之分別.....??
什麼是辛烷值
MAZDA Rotary轉子引擎的進化史
懸掛,車貽,驅動系統:
請問點先可以有效改善推頭ar....
動力輔助天梯牙??
請問避震有一種形式係彈弓同支芯分開既,有咩用呢?
智慧型主動式自排變速箱
我 睇書話架車推頭...將其Camber調直可改善...點解呢?
懸 掛 一 問
車呔問題????
架車重d,係咪應該會好易有推頭既情況出現呢?
*** set 避震 ***
朋友們入黎討論下........
OFFSET 是什麼?
輪胎氣壓及氣泵的正確用法
車胎的秘密
自動波車正常唻講會唔會死火?

特殊系統:
有關ABS系統的簡單介紹
成日聽LSD......
*** 冷氣問題 ***
日產既CVT係一個點解系統呢,聽講好勁架喎!
TCS係一個咩既系統呢?有咩用呢?

汽車保養問題:
行車冷氣雪種磅數??
無鉛有邊幾種
波箱油
點解死氣喉會噴水?
車門好難開
開車前暖車
slick 50 係egnines killer ??
有一樣損耗零件可能無幾多人知道定期更換
有關雨季中的車輛保養同安全
部車內籠有d酸酸地既味,有咩辦法??
有關機油既資料
點解近來好多人問機油..........................
請問水箱如何保養
有關水箱問題同保養
汽油引擎內部積碳的原因

賽車資料:
2004 年 F-1 新規則
Go-kart新紀元 - Rotax RM1
有無人有玩autocross既經驗
f1賽車的車胎???????
好site推薦
澳門賽車手高度...
第50屆澳門格蘭披治大賽車精華片段

其他:
BMWfilms
Land Speed Record陸上最高速紀錄
單位轉換器.............
A柱,B柱
其實地線有冇作用架?
一些有關汽車既單位換算
請問什麼是[雞奕窗]?
駕駛中的20個錯誤
不要無牌駕駛~
衝紅燈偵測系統六一啟用
有關Mazda Digital Innovation (MDI)
扭力是什麼?
日本汽車撞擊測試網頁
民政總署網頁,,查詢車輛型號認可之原裝配件及輪胎資料
渣車品格
好想知車廂開冷氣而導致死亡的原因?
恐嚇post一篇,請置頂!!!
絕對好site
值得一看的影片

多謝truck 兄相助, 小弟諗住仲有排搞個精華, truck 兄夠晒快手
有空來看看: Poe's Workshop
http://mall.qoos.com/?776
Technology : The Perpetual Challenge

引用:
原文由 poe 在 2003-12-20 03:59 PM 發表:
多謝truck 兄相助, 小弟諗住仲有排搞個精華, truck 兄夠晒快手
Poe兄言重喇
Once you meow! You bommeow ~
My personal blog: http://www.bommeow.org/

小弟都快手做左個電單車精華list, 以後好manage 好多
有空來看看: Poe's Workshop
http://mall.qoos.com/?776
Technology : The Perpetual Challenge

引用:
原文由 poe 在 2003-12-20 06:43 PM 發表:
小弟都快手做左個電單車精華list, 以後好manage 好多
Poe兄都十分之快手

原來電單車區的精華文章也不少,辛苦你了
My personal blog: http://www.bommeow.org/

Truck 仔, 唔該哂你
雖然我未睇完, 但已經學o左好多野,
徵求超過十年歐洲車

引用:
原文由 romeo 在 2003-12-28 03:52 PM 發表:
Truck 仔, 唔該哂你
雖然我未睇完, 但已經學o左好多野,
你太客氣了..:)

嘩~ 好多野學呀...
不過好多都唔明... :p

引用:
原文由 桃桃 在 2004-2-6 03:24 AM 發表:
嘩~ 好多野學呀...
不過好多都唔明... :p
慢慢睇~..:)
如果有唔明,大家可以進入相關既topic繼續討論. .
如果找到同topic相關的資料,歡迎post上來分享..:))

~~暫時先更正所有同qoos有關o既連結,但由於小弟只係管理版務,對於各項相關智識唔太了解,因此有部份已經刪除左o既帖子小弟暫時唔取消,希望各位前輩發帖將之更正時,請pm通知一下小弟~~~

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->