最新帖子

最新回覆

你地認唔認同做宴會/飲食業唔算咩經驗!!

其實到係要睇番你想將來會係一個咩行業度工作,理想同夢想係咩??
如果你話做餐飲咩學唔到野,我就唔認同啦...
其實任何一個行業,只要係你係去付出的,一定會有得著架...
如果係做兼職,我會建議各行業,如果有機會到應該去嘗試一下...
可以豐富自己,增加見識,兼職唔係長工,唔會做一生一世...

引用:
原帖由 Excalibur 於 2009-10-11 02:17 PM 發表

工作唔一定係要為未來發展。我都識幾個女仔大學畢業之後走入餅房啦。:)
同埋你朋友對經驗o既定義偏窄,經驗唔一定要係工作上,可以個人上,處世方面。
工作可以有好多理由,每個人都唔同。絕對冇標準答案。同埋澳門而家o係 ...
朋友的定義是建基在金錢,地位上,確實admin,finance...等部門無論金錢,社會地位都係比飲食業高,再講做大公司寫字樓或政府部門,識ge人都可以更有質素,因為一般較難入職,而做飲食有不少都係三教九流,對個人質素提升起不到積極的作用!

我以前做過政府部門,同過公務員(全職)一齊飲下酒,佢地講ge係時事,股票,公司收購,仲有佢地仲好積極進修,有d仲會修讀master,同佢地相處感覺到有明顯壓力,因為佢地好功利,目標係升職,而你做飲食的,有幾可同事的會進修,讀master?

引用:
原帖由 五柳居士 於 2009-10-11 14:27 發表

朋友的定義是建基在金錢,地位上,確實admin,finance...等部門無論金錢,社會地位都係比飲食業高,再講做大公司寫字樓或政府部門,識ge人都可以更有質素,因為一般較難入職,而做飲食有不少都係三教九流,對個人質素提升起 ...
如果工作只係為$$同上位,咁你大可接受你朋友個套。不過我相信不久你就會發覺個圈子有幾混濁。
同埋你唔好為"低級"行業就一定係三教九流,入面不乏猛料之人,經常有卧虎藏龍。
我覺得好多野都係你朋友一廂情願,好多事你都要有自己o既想法。
都係一句,一切靠你自己,同行業冇關係。

引用:
原帖由 Excalibur 於 2009-10-11 02:25 PM 發表
每個人想要o既野都唔同,最緊要係你清楚知道自己想點,唔好輕易受人影響。
專長太過單一長遠唔係好處,但我唔係叫你話要每樣都濕d半桶水,最起碼你要有返隻Ace o係手。
每份工都可以畀你學習到o既地方,眼光放闊d。冇錯,做waite ...
係a  好多野要汁生加   waiter都好多野可以學

引用:
原帖由 五柳居士 於 2009-10-11 02:27 PM 發表

朋友的定義是建基在金錢,地位上,確實admin,finance...等部門無論金錢,社會地位都係比飲食業高,再講做大公司寫字樓或政府部門,識ge人都可以更有質素,因為一般較難入職,而做飲食有不少都係三教九流,對個人質素提升起 ...
有質素...即係話掃地阿E 你會睇唔起?
咩叫三教九流? 對你睇少人既語氣 有D不滿

其實你做戈份pt  應該唔會同正職一樣

做admin, finance個d,你知唔知一場financial crisis整死o左幾多人?個班人出到來繼續風光大搖大擺?
我唔係針對,亦唔係批評。我只係想你多返d個人想法,你o既工作係你o既,你係人生係你o既,所有都要由你自己去寫。

我想問樓主係咪讀緊書?做過d咩兼職?家庭狀況如何。

引用:
原帖由 Excalibur 於 2009-10-11 02:32 PM 發表

如果工作只係為$$同上位,咁你大可接受你朋友個套。不過我相信不久你就會發覺個圈子有幾混濁。
同埋你唔好為"低級"行業就一定係三教九流,入面不乏猛料之人,經常有卧虎藏龍。
我覺得好多野都係你朋友一廂情願,好多事你都 ...
好多行業都要真係自己做過先會明白當中有咩學問    唔係表面睇咁簡單

引用:
原帖由 不離不棄 於 2009-10-11 14:36 發表

好多行業都要真係自己做過先會明白當中有咩學問    唔係表面睇咁簡單
嗯,所有行業都係環環相扣。鄙視/輕視其他行業o既係十分危險的。

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。