最新帖子

最新回覆

[政制時事] 澳門的社會問題,在討論區的我們可以做甚麼?

澳門的社會問題,在討論區的我們可以做甚麼?

對於澳門的社會問題,無論在網上和坊間都有不同的意見,但在網上和坊間發表的意見,澳門的官員和領導知道了多少?為此,本人想在QOOS的討論區廣邀群雄,徵集各用戶對澳門社會問題的解決方案,其內容正面、合理、詳盡、有創發性和創新性的會給予加分獎勵!

擴徵民意是希望QOOS能為澳門的持續發展作一點微薄的貢獻,若用戶的意見和內容是好的和對的,我會考慮將其整理及交給政府有關部門(不記名式),為市民、為政府、為澳門出一點力!

補充:至於怎樣(/誰人/以誰)編輯和整理,可視乎這帖的實際成效而再相討決定!
參考論文:http://gms.sysu.edu.cn/kyglxt/lunwen/uploads/keyan/2246.pdf

講真,其實嚟嚟去咪又係貧富差距.
自從外資引入,好多賭場都以高薪請人,抬高咗個人工.
記得之前澳日話巴士司機請唔到人,個個走去渣發財巴.
啲中小企又出唔到咁高人工同大財團鬥.
就請外勞,啲外勞仲要係請咗唔走得.
早几年經濟好,啱啱起步,梗係冇問題.
而加一出問題就嚟料la~~
so最緊要都係要搞掂貧富差距

回復 2# 某人甲乙丙 的帖子

貧富差距問題,就像把隻刃劍,幫那一邊都可能損害另一邊的利益,解決與否要是乎政府的決心!

那你對於解決貧富差距的問題,有什麼見議呢?

引用:
原帖由 潮人 於 2010-4-16 01:42 PM 發表
貧富差距問題,就像把隻刃劍,幫那一邊都可能損害另一邊的利益,解決與否要是乎政府的決心!

那你對於解決貧富差距的問題,有什麼見議呢?
冇錯~~問題政府本身就係個大商家.
而且政府都好冇咩誠意,每次遊行,佢就做一做show...
例如上年陪一個fd去大學畢業生招聘會,
話就話係招聘會,原來係吸引啲人嚟做群眾演員嚟做show比報紙睇~~
竟然叫人坐向到聽"講者"教見工技巧,然後分批分批去投簡歷.
我當場個個CAM面前走出去,果啲工作人員叫我坐返.我真係濕佢有味~~
銀河果單又係LA~~比人踢爆咗,勞工局咪又做場SHOW.
本人覺得政府根本就冇誠意~~
有誠意既話,鏡平對面個公屋地盤就唔會一起起咗7,8年,
新葡京都係用咗三年到起好~~
本帖最近評分記錄
  • 潮人 威望 +1 這些例子不錯 2010-4-16 02:04 PM

同埋政府好多嘢真係後知後覺...
例如早兩年既"道路交通法"咁,
有咩可能會唔知車位同車輛既比例相差咁大先得架?
我明佢原意係想人泊好車,但係就硬性要求泊合法,否則就抄牌.
如果你有足夠既位,唔泊好比佢抄真係無可口非.
但而加唔夠MA~~結果搞到遊行,
政府表明唔係一定抄,而係會因應情況選擇性咁抄.
一個政府,事前又唔做好調查,結果一出嚟,比人嘈兩嘈又改變初衷.
真係比唔到市民信心...
好心班官逗得我地納稅人既錢,又讀過咁多書,做嘢用下少少腦...

反析下問題囉, 都唔知可以點了
為甚麼我們一生追求的東西,其實在擁有的時候就開始失去了呢?

首先你要比人知道d問題 我地好忙,報紙都唔睇多份
見到隨區有新聞帖,連click都唔想click入去(好似係)

若用戶的意見和內容是好的和對的,我會考慮將其整理及交給政府有關部門(不記名式),為市民、為政府、為澳門出一點力!

但係我覺得D正苦部門吾會認真回應我地
辦事要辦到天下皆知先有機會談判

作為一個澳門市民. 雖然長居外地, 但都會定期返澳.
對比外國同澳門有好多唔同既分別.

1. 經濟
衣食住行.
同每一個人類都有關., 物價樓價就業已全部成為壓力.
有太多外資公司同太多外勞.
再者澳門都有很高的勞動力(人口), 點解政府同企業唔可以半倍訓咁令就業率提高. 可以學外國EG 智利, 英國等地冇投資移民. 有既話. 可以高過100萬嘛 為保障後代. 仲有好似香港講既最低薪金等等.
2. 交通
不以致評. 只知道., 澳門... 快成了不為人住的城市.
3. 教育
點解咁多中學生或外地升學. 等同錢用哂係人地其他國家一樣. 同外資公司道理一樣.

仲有更多. 不能盡錄.
本帖最近評分記錄
  • 潮人 古古 +10 有關於半培訓的更多內容嗎? 2010-4-16 08:28 PM
、原來我的幸福一直都在``   就是你 --------- 我的驕家曳曳. ..

都仲係果句
禁煙已經係世界的主流
室內應盡快全面禁煙
就算不全面禁煙也至少要讓消費者有選擇性
有吸煙區也有禁煙區,前提要有好的通風系統
禁止任何在室內而沒有讓消費者有選擇性的食肆及娛樂等繼續放肆

另外最重要的還是盡快設立控煙部門
全力監控商戶及接受舉報
就像現在那樣,有法不執有甚麼用?
公園、公車、遊戲機中心等仍有人食煙
除左政府地方外,似乎都無乜地方係有人控煙
本帖最近評分記錄
  • 潮人 威望 +1 澳門D煙比香港便宜很多!內地就不清楚! ... 2010-4-16 08:25 PM

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->