最新帖子

最新回覆

[政制時事] 澳門的社會問題,在討論區的我們可以做甚麼?

如果消費者是需求多元化產業的話,相信絕大多數的旅客或消費者也不會選擇澳門,僅此而已!
喪家狗耶和華要廢去,我卻不能廢去!
上帝的末日,眾神之黃昏!
我不是任由牧羊人驅趕的羔羊,而是一頭目空一切的獅子,我從來不屑與羊群為伍!閣下喜歡當羔羊是閣下的選擇,走進失敗的屠宰場並非我的命運!
SO Never forget:I am Pride!I am Way!I am Lucifer──今天如何,明日亦然,直到永遠,及世之世!
我要高舉我的寶座在神和眾星之上;我要坐在聚會的山上,在北方的極處。我要升到高雲之上;我要凌駕於至高者耶和華《以賽亞書.十四章.十三節》

講下教育商品化既惡果

係不遠既日本,佢地引入咗呢種制度
以致比家長一種錯誤觀念:
我比得起錢交個仔個女比你(OR你地機構),
你就要滿足我(通常係家長本身)既需要

惡果就出黎喇
有暴龍家長對教師有特別無理要求(例如同佢準備早餐,接佢返學之類)
呢種現像亦令師生家長之間地位大亂
搞到教書既壓力大到要請病假避家長

試問如果將呢種模式套到落澳門,邊個仲會立志做教書先生教書小姐呢

教育唔係訓練班補習班
唔洗以社會量化需求/為某特定目的咁去教

教育要做既,係教佢地基本修養,同埋做人要有既基本知識,仲有自己獨立既想法

要達到某目的,專業補習班就可以了
台灣做例子
(總結自一個大學教書既家伙,言詞有點偏激,但係偏偏符合當地事實):

台灣有好多補習社,通常會貼住有咩人中咩大學咩系咁
目的就係話:你比錢我,我同你將佢由白痴TUNE到佢變白痴考試機器
係既,咁教完之後,佢係考到喇,但係果個人依然都係白痴,
果個人就完蛋了。

要改善教育,我認為要由分清楚訓練班/補習班同教育既分別開始

我自己都係高三先分科
會有人認為讀理科理乜鬼歷史,
而且考試又多科溫,冇咗好多額外進修機會

係既,有得必有失,文科生讀物化生,對未來升學冇幫助
但係睇遠D,對未來求學求知識可能會有幫助,未來生活會可能有幫助

好多地方既大學都開始有通識呢門領域既課程,內容可以超級多樣化
目的其實係等人知道人除咗要專注某方向之餘,生活上好多事都係要知

我地冇機會接受芬蘭方式既超理想教育
但至少比下一代可接受向呢個方式進化既教育制度一個機會,好嗎?
本帖最近評分記錄
  • 潮人 威望 +5 超級認同!好文! 2010-4-23 10:52 AM
  • 潮人 貢獻 +5 超級認同!好文! 2010-4-23 10:52 AM
一個民族正經歷著動蕩,我們,在被幸運之神垂青。--Adolf Hitler

回復 32# 一百二十七 的帖子

因為一個如果
要一個學生花幾年時間學一樣讀完就要忘記的東西?

那為什麼不能早早分開學科.
讓學生找到自已感興趣的學科.

例如:  英文.

諗下我地用10幾年時間.學一種語言.
最後工作時是跟英語一點關係也沒有.
而你本身跟本對英語沒有一點興趣.
有沒有覺得浪費了十幾年時間

更可怕的是現在的大學都會用英語水平作為收生和畢業標準之一.
如果你讀的是中文糸.
英語的水平是否必要?

現在還有很多學生因為英文而上不了大學.
但他們在其它方面卻很有天分
本帖最近評分記錄
  • 潮人 威望 +2 我本人支持“應該高一就由學生自己選擇是否 ... 2010-4-23 10:55 AM
  • 潮人 貢獻 +2 我本人支持“應該高一就由學生自己選擇是否 ... 2010-4-23 10:55 AM

取消委任及間選議員
盡快實現全面普選立會及行政長官
所有貧富問題迎刃而解
已經發生了,不能改變的事只好無奈其待你表現

回復 34# 小魚叉 大魚叉 的帖子

省氣la....係澳門無可能,有中共一日都5使指意,

回復 35# 叔叔不行了 的帖子

錯。問題已經唔係中共嗰度,而係人民嗰度

一日澳門人唔企出來一日都唔使諗住有普選。
個人意見,不求他人同意,千萬別來糾纏。

政府做野根本就係敷衍
就好似甲乙丙講到ge道路交通法一樣
根本就攞黎交功課, 塞住我地把口.....法就有左啦, 問題解決到咩, 哪怕係10%...
勞動節大馬路應改名城市日大馬路..

引用:
原帖由 一百二十七 於 2010-4-23 02:50 AM 發表
講下教育商品化既惡果

係不遠既日本,佢地引入咗呢種制度
以致比家長一種錯誤觀念:
我比得起錢交個仔個女比你(OR你地機構),
你就要滿足我(通常係家長本身)既需要

惡果就出黎喇
有暴龍家長對教師有特別無理要求(例如 ...
我覺得澳門宜家要集中精力解決左D低級問題先(貪污, 政府效率)
你嗰D理想化ge野本來就唔會有幾個澳門人濕
(後生仔本來就醒果批居多, 佢地唔會亦無需要考慮其他蠢/能力不足GE小數....加上澳門GE文化都好興"走正面")

理想化ge野, 特首同班XX議員成日攞黎做功課啦:人地點點點。我地飯都未有得開(低級問題),仲要同人地攀比?佢地撚化就真...

勞動節大馬路應改名城市日大馬路..

引用:
原帖由 ivantalk 於 2010-4-24 12:01 AM 發表

我覺得澳門宜家要集中精力解決左D低級問題先(貪污, 政府效率)
你嗰D理想化ge野本來就唔會有幾個澳門人濕
(後生仔本來就醒果批居多, 佢地唔會亦無需要考慮其他蠢/能力不足GE小數....加上澳門GE文化都好興"走正面")

...
其實我之前已經係呢度以自己所知黎分析咗一個澳門社會根原性既問題所在(#18)

同埋已經講咗:"市民既心聲好多,而且來來去去都係果幾個話題"
應該係我冇再將佢逐一點出,
先會令你以為我剩係注意呢D相對性係比較高階既問題

我剩係想專門針對某個方面既問題咁去講出自己所知自埋想法

係既,自古以來,人都係要先解決
三餐溫飽之類既生存問題
先會再有人濕琴棋書畫呢D生活問題

師兄你其實所講既好中POINT
一日唔解決 貪污腐敗 官商勾結 正苦無能 呢D社會基礎性既問題,
就算有機會比以後既人接受超理想教育都係冇用

站係果群渣係角度睇,呢個D問題正係佢地既根,
一但比人破壞,所有完全有利佢地既舊社會秩序將會將會消失

所以,有時係立會,會見到果群渣無恥咁圍攻果幾個正義既朋友(我自己係YOUTUBE翻睇過片段)
行政果便,竟然有一個"零用錢庫"專比某個坐係澳門頂端既人任洗又唔須要向外公佈
而且由上一任既功績黎睇,甚至乎簽行政命令仲多過食生菜,甚至幾乎取代埋法律咁濟

佢地會用盡所有方法去儲肥自己,
星斗市民呢?叫到*&^&^% 咁都唔理 (正所謂人不為已,天誅地滅呀嘛)

正常講,後生既都知呢回事
但係,呢一批人正正就係最無權無勢既族群
要同果堆野交鋒,首先就要有對社會造成直接影響既能力
至於要點做,個個都會有想法,
但係基於 國安法 ,我只可以講到呢度

(同大家講一聲 對唔住!)

大家見我有錯既,歡迎直插
因為我所知既野真係好有限,要靠大家去提出

本帖最近評分記錄
  • 潮人 古古 +20 講多D 都無妨架, 這裡安全的! 2010-4-26 06:13 PM
一個民族正經歷著動蕩,我們,在被幸運之神垂青。--Adolf Hitler

唔知道大家同意同意其實澳門在教學專業方面出現壟斷情況非常嚴重,即係話某一些行業裏面的畢業生都主要集中一個地方大學甚至係一間大學.例如醫科方面就係暨南大學(山頂醫院絕大多數醫生都係暨大畢業),建築方面就係台灣,法律方面只限於澳門大學(聽聞科大出來不太承認)等等情況,可以了解到教學專業嘅壟斷,難道從其他地方大學畢業的學生比上述大學的學生不夠專業??還是他們所就讀的學校名聲不高??這個問題真係令人百思不得其解
本帖最近評分記錄
  • 潮人 古古 +10 第一次聽到這樣的見解呢! 2010-4-26 06:16 PM

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->