最新帖子

最新回覆

[討論] 父母

父母

父,小學 畢業
以“ 自己條路 自己行” 的 放任方式
教育我
即使 成績不合格 都不會 鬧我

母,初中 未讀完
以“ 日後 幫她養老, 幫她 脫貧致富
別人的子女 有的成就 我唔可以冇”
苛刻方式 對我
成績唔合格 對我 又打又鬧…

我的存在
只是 窮父 母*的 生財工具 養老機器

但吾弟 則毋須背負如此重擔
可以 追逐 他的夢想
(母 以 溺愛 方式 對 他)
(但 吾弟 不愛 父母)

是 傳統觀念 (兄長注定要犧牲)
還是 樣的問題( 他比我好看)

家庭總收入
現在
比 4人家庭 最低維生指數 的 $12,460
多一些,但人均 不足 $4,050…

過去,父母的財政 狀況
一向都不會 同我交代
不記帳,不做財務報表…
所以
我一直 不知 家中的財政壓力 有多大

只是想消費,想買玩具時,
母親常說:
冇錢,唔買!

只見
父親的妹的子

另一妹的女
都有玩具 可玩
仲有機會 學
鋼琴 畫畫 游水 武術 等 興趣班…
仲可以周圍旅行…

論同學
平時 他們 有錢 買零食
學校旅行
他們 有 遊戲機 MP3/4 零食 和 別人 分享
而我 什麼 都 沒有…

由 小學六年級 開始
我 才 多一些 與 別人 交談 的 機會
主要 是 組員
但 都 好少 談論 父母 和 將來

中學 開始
我 可以 親近 的人
都是 以 玩樂 為主
不知 他們 在 玩樂 的同時
有否 兼顧 未來
(起碼 他們 不怕人)
加上 我 遇到的
都是 父母雙職的獨生子女
2人搵錢 養 3人,相比1人搵錢 養4人
家境一定比我好
起碼 沒有 家庭壓力
好似 毋須 為 父母 而活

當時 我家 還需 供樓…

在 長期 缺乏
以 父母 利益和感受
為 優先 或 唯一 的 考慮
加父 母* 長期 偏心 吾弟

所以
沉迷玩樂 的我
從此 走上 不孝之路

過去 不認真 學習( 缺乏 辦事能力)
不懂 英語, 不懂 普通話
不懂 電腦
(倉頡打字 和 該識的文書處理技巧 等)
體能差(某程度 嬌生慣養 下 的 好逸惡勞)
加上
抗拒對人[ 致命傷(缺乏 交際 技巧)]

由2010年7月至2016年3月頭
一直處 等死 狀態

父 未 趕我走
母 及 弟 都 想 我 走

2016年3月頭
父親 因工受傷
停工 一個半月
期間
本人
從網上得知
(過去 沉迷玩樂
不善用 互聯網 搜尋 該知的資訊)
單一收入 來源
不利 可持續發展…

我條命 不是我的(起碼 未以400萬 贖身之前)
加上 6年間 父母之 親友 相繼 離世
令我 察覺 父母 在長期不理財下
連 棺材本 都冇
因 父母 不喜歡 談論 不吉利 的 事情)
(所以 沒有 長遠考慮)

2016年4月中
父親 復工
本人 開始
醞釀搵工的念頭

5月頭
到勞工局 求職登記
又到 職業轉介 到登記
可能 我這種 冇工作經驗 的廢人
沒有 僱主 會願意請的……
過了 大半個月 都冇聲氣
所以 到 5月底
在 報紙 上 見到
焚化中心 (民生必需的公用事業)
請 毋須相關經驗 的 車場清潔員
我 就 發 電郵
打電話 查詢
寄一張空白的履歷表過去
可能 焚化爐都 難請人
所以 見 我 咁 唔掂
都畀 一個 見工機會 我
去到 現場
有同事
(一日3更 獨立工作
1人休息 或 冇做 其餘2人直踩12小時)
講解 工作流程

但我 恐懼
操作 重型機械 鏟車 上斜落斜
只好 同 廠長 和 未來上司 說聲
唔好意思 !
便 走了
我都有考慮 其他 可行性
如 (在怕人的心理狀態下) 派傳單

可惜 父母加吾弟

現在( 過了 一年多半載)
都不願合作
不早睡不早起
不過12時不睡覺
不睡覺不關電視
有人睡覺 不關門 不關燈
不收細音量 令人冇法安睡
不獨立不自理
開爐不睇火
睡前出門不跟手尾

唔畀我有教好訓
唔聽我講既道理

說什麼
“到時先算啦”

長期不理財 不省錢 不儲蓄
不考慮周詳 不最壞打算

便成家立室
結婚後常嘈著要離婚
(母*嫌父窮 不上進 冇出色)
生兒育女前
有否做身體檢查
懷孕期間 有否好好安胎
影響出世之後存在缺陷

又唔好好學下點做人父母
覺得自己乜都識
跟自己戈套實冇死

交畀學校黎教
實教得出
想要的 生性的 生財工具

真的有400萬 生1個?
真的有800萬 生2個?

何苦要1人搵錢 養4個
難為自己 難為她 人
… …
他們的文化水平
鼠目寸光的程度(今朝有酒今朝醉)
真係令人髮指…

在這樣的環境下
成長
我真的可以做一個孝子嗎?
還是 我 天生 就是 不孝

壞子女 會否 有 好 父母?

只要我
一直未搵到工
他們都不願合作

過去不合作,
現在不合作,
將來會合作嗎?

到時不合作的話
咁我點算?

“老世!
我父母細佬唔畀我訓教…
我辭職喇…”
(家陣玩野呀~)

各位
請問我 可以 點死?
本帖最近評分記錄
  • 文風 威望 +1 老實有獎! 2017-11-28 06:58 AM
  • 文風 古古 +10 老實有獎! 2017-11-28 06:58 AM
  • 文風 貢獻 +1 老實有獎! 2017-11-28 06:58 AM

仆街,起身痾完尿訓唔著

哇,好似昔日翻版既我

真係將心比己

我完全唔柒覺得樓主可憐,反而覺得佢扮可憐博同情好黑人憎

睇得出樓主係懶嫌辛苦唔想返工怨父母唔養佢戈種

唔知,我失業從來未超過一年

雖然我成日比人炒
但我一比人炒

我就乜鳩都sd cv做住先,人工幾低都做住先

所以每次失業幾個月就揾到了

不過如果今次戈份又被炒

我唔知會唔會咁好彩幾個月就揾到

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2017-11-28 03:57 AM 發表
唔知,我失業從來未超過一年

雖然我成日比人炒
但我一比人炒

我就乜鳩都sd cv做住先,人工幾低都做住先

所以每次失業幾個月就揾到了

不過如果今次戈份又被炒

我唔知會唔會咁好彩幾個月就揾到 ...
戈幾個月已經冇咗好多錢
冇收入

既然自己都抱著必死既信心,何不同佢地反枱,殺出一條新血路?!

反正都預左俾人話不孝,做乜仲要理人地既目光,要理佢地一世?!

咪由得佢地自生自滅囉,自己生命自己話事,個個月俾返二至三成人工佢地當家用咪得囉,

世界又唔會話無左邊個就生存唔到,

你要記住,你要過點既生活,完全掌控係自己手中 ,

如果因為過去而將自己既前途斷送,咁值得咩?!

生命係自己掌握,唔好輕易向命運低頭!!

樓主,若有咩,對唔住,請您原諒我等等那樣。

其實樓主有冇返過工? :O

http://www.ias.gov.mo/ch/archives/macao-feel/%E8%BF%B7%E9%80%94%E7%9F%A5%E8%BF%94%E9%87%8D%E6%8B%BE%E5%AE%B6%E4%BA%BA%E6%84%9B?type=alert_page
現時,本澳共有三支「社區青少年工作隊」,包括聖公會北區青年服務隊、聖公會氹仔青年服務隊及澳門街坊會聯合總會社區青年服務隊,針對本澳不同區域,專責處理、輔導及支援社區上身處危機的青少年及其家庭。

「社區青少年工作隊」的服務對象為6至24歲的兒童、青少年及其家長,特別是面對困難及危機,或身處不利環境的一群。例如經常曠課或輟學、待業或無業,經常在街上遊蕩、流連網吧及遊戲機中心,濫用藥物或酗酒或參與群黨活動的兒童和青少年。
在服務內容方面,工作隊的外展社工會主動接觸經常流連於公共場所的青少年,引導他們走向正軌,增強他們解決問題的能力和抗逆力。或以外展及富彈性的手法,及早識別有特別需要的青少年及困難家庭,在家庭問題惡化及影響青少年的成長前,提供即時援助,並對其父母提供輔導、親子教育、溝通技巧等訓練。同時為輟學及待業的青少年提供針對性的輔導、指引和訓練,協助他們規劃前途,

http://www.ymca.org.mo/news.php?id=457

4.石排灣社區青少年工作隊
地址:路環石排灣馬路業興大廈第VIII座地下
電話:2850 2705

http://www.ias.gov.mo/ch/swb-services/children-and-youth-service/service-location
執行單位:        兒童及青少年服務處
地址:        澳門巴掌圍斜巷19號南粵商業中心10樓
查詢電話:        8399 7703 / 8399 7766
圖文傳真:        2832 9995
辦公時間:        星期一至四        09:00 – 13:00,14:30 – 17:45
        星期五        09:00 – 13:00,14:30 – 17:30

引用:
原帖由 new22 於 2017-11-29 11:56 PM 發表
樓主,您今年23歲,明年仲可以,我估就算過了24歲都應該可以,除了果9間,原黎仲有三支「社區青少年工作隊」。
您能先「社區青少年工作隊」,感覺唔ok,再試運晒那9間。我覺得有可能全部「同氣連枝」,咁多這樣的,樓主可能低處未算低, ...
你又知佢幾歲既??
ˊ_>ˋ一個人喜歡你的程度,一般和他回你短信的速度成正比。滝澤ローラ ♥

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。