最新帖子

最新回覆

[聊天] 同鳩你們說,唔好再怨澳門政府批咁多勞工落嚟

同鳩你們說,唔好再怨澳門政府批咁多勞工落嚟

其實勞工局好難先批一個勞工落嚟
係要公司講好合理理由先批
澳門人可能怪錯人了

真的完全唔關我事,我亦唔係好明您寫咩。

但係您係咪想表達,以下咁樣既情況?

本來佢們唔吵,願意等新盤,靜候,不過佢們就冇人工,之不過就唔會廢額。
就係,搞了,轉盤,才廢去5個額,靜候都唔得了,連份工都冇咪。

您唔整來整去可以仲能保全到,您走去整來整去就會搞到咁。

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2017-12-11 01:37 PM 發表
我做咩咁驚呀
痴線,又唔係我錯

冷靜啲

唔洗咁認真既

寫信俾局長試吓先啦
哎呀,天真到你呀...
你無聽過:"上司的錯係下屬的責任"
"下屬的功勞係上司的功勞"

更何況,你無功仲有錯

你能夠將呢個鑊搞掂証明你有本事
可以起死回生
你搞唔掂,係你失誤,有問題
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2017-12-11 01:01 PM 發表
其實澳門政府都唔想批咁多勞工,只係公司老世想人工平需要咋

我之前有個帖咪講過
話有個地盤批示廢咗兩個額,因為簽取消信同打指模日期同一日,撞期
跟住勞務公司幫我搞返掂
補返兩個額
我睇返移民局官網都改咗,補返兩個額 ...
好彩你個帖係qoos出
qoos比較善良
如果係其他地方發個咁嘅po
d人一睇個標題就入黎轟炸你
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

其實我想問,您冇睇返過往您的前同事點樣寫呢類信?
若冇,點解您唔問您老闆或上司應該點寫?

15日內寫上訴書

您的效率咁快?您寫既信咁快就提交了?而咁快就知道結果?

您會點樣「有禮貌咁寫」,您的「禮貌」好唔好貼黎look look。

又,10#「報應文」有寫,應該冇人敢,就算想,所以當冇咁既一回事。

其實會唔會您緊張過頭,您老闆做左咁耐,上次佢都係笑笑口,佢應該一早就知了吧。
您咪寫過,其他人全部bye晒,您bye黎bye去2個和5個。您老闆可能真的開心,俾您搞,bye咁少,最後都仲冇bye到。
您唔覺,其實當您遇到煩惱時,好多人幫您嗎?
您唔係「冇助」,您係咪應該諗下「冇助」係咩意思呢。
其實您唔使咁負面吧,其他比您更不堪的情況,都只能咁之囉。又唔係d咩,您大可,叫您的老闆、上司等等自己do飽佢,您唔do了。點會怪您。

奇就奇在,點解您有咩係搵太子爺,而唔係老闆和上司的,個太子爺您就唔驚驚?點解您會驚驚個老闆和上司?您唔俾個太子爺反而唔好的,煮重您米?

點解咁多人睇唔開,就係想bye和咩都唔想do了,而您咪諗,以上咁樣既野,東家唔打打西家。

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2017-12-11 04:18 PM 發表

上訴書寫好咗
我唔會俾同事上司知住先
佢地可能睇緊我仆街

我會同勞務公司戈邊傾
問吓佢地意見,個上訴書o唔ok

其實個上訴書要比老世簽名,
仆街
不過我俾太子爺簽
老世遲早知

講真,唔係我錯吓
怪起我上嚟,咁大隻死 ...
所以話人黑仔起上黎,講野真係小心開口中…
所謂"好嘅唔靈醜嘅靈"
大概可能俾你自己講中左…
引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2017-12-9 12:58 PM 發表
一個唔好彩失業幾個月
父母又養我幾個月
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2017-12-11 05:32 PM 發表

你痴線架
老世叫轉,不是我
我聽order咋
同埋在半年期內
打曬字模
簽了預報
安全吧

唔知做乜鳩cut 5個額

會唔會移民局check到個地盤未開工

所以咁? ...
你似乎未明白咩叫"上司的失誤是下屬的責任"
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2017-12-11 07:10 PM 發表

其實我偷雞講

我覺得老世唔係叻先發達
係靠大聲靠惡鬧人
似黑社會
腦細唔洗叻
有$而且身邊有個有能力嘅自己人統率班功臣睇住就得
只要班功臣忠心
根本運作無問題
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 lequear 於 2017-12-11 08:31 PM 發表
唔知點解我有種感覺,我交完上訴書會批
唔知點解我有種感覺,我好快發達唔洗做
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->