最新帖子

最新回覆

[新聞] 窮,因為慳?

窮,因為慳?

https://hk.mobi.yahoo.com/topshare/你窮係因為你慳-三招-教你使錢-助置富-103428938.html
有理論提出,越慳錢嘅人反而越窮,死慳死抵儲積蓄,都唔及使錢跟同事吃喝玩樂嘅人身家多?

【新興目的地】機票連稅$388起
[size=1.1]Sponsored AirAsia

小編喺網上睇咗篇文,話「通常只知道一味節約的人是缺乏增量思維的人。他們往往只知道守住已有的資源,而不敢通過自己的智慧和努力博取更多。」
死慳死抵都唔岩?咁點先可以脫貧,點先可以買到樓?
呢度教你三招!
1)花錢同同事吃喝玩樂唔係叫你晚晚跟同事去蒲天光,而係揀啲優秀同事,定期同佢哋出去聯誼。
呢啲活動可以令你接收好多公司同行業資訊,加上frd搭frd效應,
可以擴闊你人脈,
呢啲錢,係投資你嘅人際關係。
2)花錢買書好多人都話,畢業後出嚟打工,就唔再有時間睇書。
但再忙再攰都好,要記住好多成功人士都係大量閱讀,
咁先可以學到新嘢,同埋刺激大腦。
3)花錢保持健康健康就是財富。無健康身體,成日請病假,老闆都唔滿意你。
如果日日精精神神返工,做嘢爽手,錢都搵多啲!
當然,慳同窮唔一定係必然,只係一個理論,叫大家花錢喺值得嘅地方,誠哥出名節儉,一樣創造財富。最緊要大家取得個平衡,量入為出,應使則使!資料來源:
業務講堂

一味儲錢唔係問題
但要學下點樣令呢舊錢變多少少
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-3-1 14:30 發表
一味儲錢唔係問題
但要學下點樣令呢舊錢變多少少
求大師指點。。。。。。

用時間換取金錢!

MC早市學生食早餐你去賣早餐!

午飯公司散會開飯你負責午飯送到!

晚飯人哋一家聚首晚宴你繼續幫忙~洗大餅!

堅持不用三個月~就賺到人生第一桶金~帛金!
偶發性淫婦~!!  人妻多誘惑!

您可以變多dd再多dd。

引用:
原帖由 new22 於 2018-3-3 01:29 PM 發表
可能您忘記了,或冇睇水蛇春。您的係唔能「變多少少 」,您要給佢一個「一年的%」。
雖然我唔知唔識,但若您有50萬,您做到3%好過冇,4%還可以,6%以上就算係咁了。
因此若您有50萬,一個月就像加人工2千5,一年3萬。
若您唔用那2千5 ...
複利
累積
積少
成多

勤,有功
戲,無益

坐食山空
山窮水盡
油盡燈枯

變到dd再多dd,時間一耐就睇到差別好大了。

引用:
原帖由 new22 於 2018-3-3 01:29 PM 發表
可能您忘記了,或冇睇水蛇春。您的係唔能「變多少少 」,您要給佢一個「一年的%」。
雖然我唔知唔識,但若您有50萬,您做到3%好過冇,4%還可以,6%以上就算係咁了。
因此若您有50萬,一個月就像加人工2千5,一年3萬。
若您唔用那2千5 ...
其實個幾%唔算太多
一年3%,最多等於出多個月糧
目標係咁,但做唔做到又係另一回事
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->