最新帖子

最新回覆

[新聞] 窮,因為慳?

窮,因為慳?

https://hk.mobi.yahoo.com/topshare/你窮係因為你慳-三招-教你使錢-助置富-103428938.html
有理論提出,越慳錢嘅人反而越窮,死慳死抵儲積蓄,都唔及使錢跟同事吃喝玩樂嘅人身家多?

【新興目的地】機票連稅$388起
[size=1.1]Sponsored AirAsia

小編喺網上睇咗篇文,話「通常只知道一味節約的人是缺乏增量思維的人。他們往往只知道守住已有的資源,而不敢通過自己的智慧和努力博取更多。」
死慳死抵都唔岩?咁點先可以脫貧,點先可以買到樓?
呢度教你三招!
1)花錢同同事吃喝玩樂唔係叫你晚晚跟同事去蒲天光,而係揀啲優秀同事,定期同佢哋出去聯誼。
呢啲活動可以令你接收好多公司同行業資訊,加上frd搭frd效應,
可以擴闊你人脈,
呢啲錢,係投資你嘅人際關係。
2)花錢買書好多人都話,畢業後出嚟打工,就唔再有時間睇書。
但再忙再攰都好,要記住好多成功人士都係大量閱讀,
咁先可以學到新嘢,同埋刺激大腦。
3)花錢保持健康健康就是財富。無健康身體,成日請病假,老闆都唔滿意你。
如果日日精精神神返工,做嘢爽手,錢都搵多啲!
當然,慳同窮唔一定係必然,只係一個理論,叫大家花錢喺值得嘅地方,誠哥出名節儉,一樣創造財富。最緊要大家取得個平衡,量入為出,應使則使!資料來源:
業務講堂

一味儲錢唔係問題
但要學下點樣令呢舊錢變多少少
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-3-1 14:30 發表
一味儲錢唔係問題
但要學下點樣令呢舊錢變多少少
求大師指點。。。。。。

用時間換取金錢!

MC早市學生食早餐你去賣早餐!

午飯公司散會開飯你負責午飯送到!

晚飯人哋一家聚首晚宴你繼續幫忙~洗大餅!

堅持不用三個月~就賺到人生第一桶金~帛金!
偶發性淫婦~!!  人妻多誘惑!

您可以變多dd再多dd。

引用:
原帖由 new22 於 2018-3-3 01:29 PM 發表
可能您忘記了,或冇睇水蛇春。您的係唔能「變多少少 」,您要給佢一個「一年的%」。
雖然我唔知唔識,但若您有50萬,您做到3%好過冇,4%還可以,6%以上就算係咁了。
因此若您有50萬,一個月就像加人工2千5,一年3萬。
若您唔用那2千5 ...
複利
累積
積少
成多

勤,有功
戲,無益

坐食山空
山窮水盡
油盡燈枯

變到dd再多dd,時間一耐就睇到差別好大了。

引用:
原帖由 new22 於 2018-3-3 01:29 PM 發表
可能您忘記了,或冇睇水蛇春。您的係唔能「變多少少 」,您要給佢一個「一年的%」。
雖然我唔知唔識,但若您有50萬,您做到3%好過冇,4%還可以,6%以上就算係咁了。
因此若您有50萬,一個月就像加人工2千5,一年3萬。
若您唔用那2千5 ...
其實個幾%唔算太多
一年3%,最多等於出多個月糧
目標係咁,但做唔做到又係另一回事
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

我考慮緊午餐都係撥1000蚊買飯食啦
我返工帶嘢去食

帶面食
帶麥皮
求其一餐就算
超冇營養

我身體差曬
冇血色
消瘦咗好多
我父母話見到我咁都驚,
成個人冇精神
慳錢慳到你不似人形

我父母都話家用唔洗俾咁多
冇人叫你攞咁多返嚟
俾少一千午餐出街食啦
30幾蚊一餐,一個月至多咪1000蚊

但我之前仲想一個月挑戰一個月用
180蚊娛樂雜費
100蚊巴士卡
20蚊巴士卡
一個月合計300蚊
所以午餐一定要求其帶啲嘢食算

我而家唸吓都係唔好咁虐待自己
攞1000蚊買營養午餐食啦
但出街食邊撚到有營養喎

我考慮緊午餐都係撥1000蚊買飯食啦
我返工帶嘢去食

帶面食
帶麥皮
求其一餐就算
超冇營養

我身體差曬
冇血色
消瘦咗好多
我父母話見到我咁都驚,
成個人冇精神
慳錢慳到你不似人形

我父母都話家用唔洗俾咁多
冇人叫你攞咁多返嚟
俾少一千午餐出街食啦
30幾蚊一餐,一個月至多咪1000蚊

但我之前仲想一個月挑戰一個月用
180蚊娛樂雜費
100蚊巴士卡
20蚊巴士卡
一個月合計300蚊
所以午餐一定要求其帶啲嘢食算

我而家唸吓都係唔好咁虐待自己
攞1000蚊買營養午餐食啦
但出街食邊撚到有營養喎

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->