最新帖子

最新回覆

[聊天] 炒到嚟認命啦揾過第二份,開朗啲

炒到嚟認命啦揾過第二份,開朗啲

正好有篇文章想你睇,,,,,,,

曾經有個客好霸氣咁同我講:「請人唔係咁請架!」

「咁應該點請呢?」

「有冇聽過剔格仔?你拎住份JD,對住份CV,有冇5年經驗?有就剔;有冇Degree?有就剔;最後愈多剔,就代表愈啱呢個職位。」

慳水慳力,但亦都係最易出事,就以呢個客為例,每隔兩個月左右都會搵我哋幫手請Sales,要Degree,5年經驗,一定要做過F&B。

「有經驗,冇Degree得唔得?」

唔得。

「有Degree,有經驗,但唔係F&B呢?」

都唔得。

「我有個求職者F&B底,好有Heart好有熱誠,不過得3年經驗,你見下先啦。」

個客叫我諗都唔好諗,結果佢自己出稿真係請到個可以剔齊格仔嘅人,但未過試用期又走咗,而我口中好有熱誠嗰個求職者就去咗另一間公司,一間肯畀機會新人嘅公司,數數手指,嚟到今日都差唔多做咗兩年喇。

公司請人嘅準則:

1) 學歷
2) 經驗
3) 技能

而其實最應該佔一席位嘅準則,應該包括熱誠同埋決心。

原因好簡單,Degree可以讀返,而經驗本身就係慢慢累積,技能亦絕對可以Train,不過一個人有冇熱誠?有冇Heart?係冇得Train。

如果請人只係剔格仔咁容易,電腦咪做到囉,你炒得啦!

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2018-5-14 18:44 發表

佢話我咁大個人,連基本做人態度都未識
仲要人講

點輔導人?
唔知佢俾唔俾機會我改?

覺得事態嚴重的話應該等炒
做得你哥d,就預左唔係寫字樓咁準時返工,準時收工啦,,,,,,,,,,,,,,咁都唔識醒目,

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2018-5-14 18:49 發表

我跟大隊走

仲有係執曬嘢
只係等車車返啲物資返路環

佢地請咗啲內地人包住宿係路環
我以為搞掂收工啦

可能當初老闆安排我
去搞大mon,音響
佢想我收場時都做返哩啲
我衰,只係執其他嘢 ...
新手上路就敢抗旨?!

死罪中既死罪啦,,,,,,,,,,,

咁快就想轉畫?!好似一個星期都未夠喎。。。。。。。

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2018-5-14 19:18 發表

我有預感就快比人炒唔過試用期

同埋唸深一層
份工要對住啲青少年講人生道理
帶領小組活動
玩遊戲
安慰他們

我覺得我驚我勝任不來

風聲,你不要串我傷我自尊心
我會哭的 ...
我係想講,咁容易就放棄,,,,,,唔似你喎

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2018-5-14 06:35 PM 發表

再揾吓其他工先
咁比老世講法

都唔洗唸住長做
佢覺得咁樣,點做心理輔導員
我蠢,做人唔識執生

今日又有個心理輔導員面試
應該取代我 ...
一早話左你
大佬,學下點做人先啦
腦細都未叫走,你就走左去
死罪
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

為左變得外向走去打份乜乜工未必適合
內向咪內向, 堅持做自己鐘意/適合嘅事, 自然會遇到同好
準時絕對係美德黎

利申:交際力負數

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2018-5-14 07:08 PM 發表

我冇抗旨,佢叫到實照做啦,鬼知咩

老實講,做得社工,心理輔導員,
通常人見人愛,異性緣好
唔一定係靚,係因為識做人,品德好
我想做哩行,令自己多朋友,多仔溝,學習吓先啦

佢應該用6點後會唔會留多陣嚟試驗我有冇heart ...
救命,你仲係個可有可無嘅新仔咋
無乜幾多機會比你衰
你連扮勤力都唔識
自己衰左一味賴自己平凡,人地樣靚身材正
叫人點幫你
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->