最新帖子

最新回覆

[聊天] 仆街,訓唔著

仆街,訓唔著

而家因為好多做得嘢戈啲都走咗唔撈
所以逼不得已交曬我做,乜都塞q曬我做
工作量大咗勁多
Hea既時間少咗好多
但工作多咗好有滿足感
戈種期待已久被需要既感覺終於嚟啦
但一唸到我冇唸住長做
冇前途
我又唔想咁忙

哩份工如果做超過一年實死得好慘

聽同事講老世壞話
老世份人好姑寒
以前有個女仔已經做咗年幾
但佢突然大肚有bb,老世就想慳有薪產假
想盡辦法玩針對逼佢自動離職
其實以前都有好多同事肯同佢捱 為佢拼搏
但佢處處逼人
搞到而家冇乜人肯同佢捱
個個做幾個月就閃人
唔知係後生一輩鍾意轉工冇份長定點?

老世係好姑寒
有一次,佢叫我print嘢
咁個word檔
有3頁
其實真正有內容既係兩頁
第3頁空白的,唔知點解del極都del唔到戈空白出嚟戈頁
其他同事做都
Del唔到
咁唔理啦
反正空白
印出嚟擺返落去算啦
點知印出嚟
老世話做咩第三頁空白?
我話唔怕,可以用返,唔怕曬咗張紙

佢居然同我講,知唔知空白印出嚟都計碳粉錢
係咁ee哦哦

我都係戈陣先知印空白都計碳粉錢囉

跟住我答,唔好意思
下次會留意返
列印設定到print1-2頁

我心唸,都痴線,洗唔洗咁執著戈少少錢呀

仲有份工,本地人冇簽約
乜保障都冇
只係同勞工簽約

佢預咗冇唸住俾本地人長做

竟然連列印設定都唔識,,,,,,,悲哀

引用:
原帖由 風聲 於 2018-9-15 07:29 AM 發表
竟然連列印設定都唔識,,,,,,,悲哀
唔係唔識,係懶得設定
由佢print
點知白紙都計碳粉錢囉

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2018-9-15 12:00 發表

唔係唔識,係懶得設定
由佢print
點知白紙都計碳粉錢囉
A4紙唔洗錢?!

引用:
原帖由 風聲 於 2018-9-15 12:18 PM 發表

A4紙唔洗錢?!
唸住擺返去紙匣再用過囉
咁如果係執著冇內容print出嚟都用碳粉
係我衰
咁啱又比姑寒老世見到
鬧咗幾句
有骨

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2018-9-15 12:20 發表

唸住擺返去紙匣再用過囉
咁如果係執著冇內容print出嚟都用碳粉
係我衰
咁啱又比姑寒老世見到
鬧咗幾句
有骨
去間善堂度做囉。。。。。。。。。開哥個一定係善長人翁啊

引用:
原帖由 風聲 於 2018-9-15 12:22 PM 發表

去間善堂度做囉。。。。。。。。。開哥個一定係善長人翁啊
唔好講到咁口響,比你去做
都係咁樣
通常把口批評人戈啲
自己工作能力都好柒
只係戈類人咩都冇做
等人做
自己冇機會柒出嚟
正所謂做多錯多

謝謝您的分享。

我之前有睇睇到。
有些可能係租機印,碳粉和維修計咪租錢裡,所以冇所謂。

那些唔係租機,係好痛苦的,d紙唔好,又會使機快爛。
除了碳粉,仲有一些,好像鼓。
佢們用到一定的次數就要維修。
因為碳粉、鼓,這類的,您唔用,佢唔會過期。

好像您過一次機,就等於印滿了整張紙,所以若我,一張裡頭,會整到佢有咁滿得咁滿。

可能您老闆有創傷後遺症,佢俾人線過,印了好多冇用的,丟又唔係,收又唔係,除了浪費金錢,其內心係好難舒解咁樣的憂鬱,因為實在損人不利己之暴殄天物。

可以的話,那些有賺我的錢,我都要求佢們同我印,仲要求免費的,唔想俾錢。佢們冇同人印野,所以收費特別貴。而其他因為有賺錢,所以免費冇所謂那樣。
除了想慳錢,這都可能創傷後遺症,因為心理上想補返之前虧本的。

我有去買野,算係「運吉」,在沒有冷靜期,我發現那唔係我想要,所以回頭,本諗住物換物,出奇地可以拿返錢。我係第一次去,雖然唔多錢,但係我都要換,因為得物冇所用。那個老闆唔知點解,心地又係好善良咁,搞到我好內疚。舞左佢一輪,佢都冇賺到我的錢,都仲想問問和講講,點解我想換的原因。

那些up惡惡,依然故態復萌。但我買唔到我想買既野,所以要再推遲。望11等等還在,能替我解決呢個問題。

我有試戴兩層口罩,都係聞到煙味,不過應該好些。
第一層就用新的,第二層就用循環的(上一回洗乾淨後才用。)
唔知要唔要升級至三層,二層還呼吸到,不過冇煙就除曬,吸吸空氣,然後又戴返。
唔係鹹蛋超人,就像蒙面人。

會唔會推多取少?就係自己拿多,但係蝕人地?
冇用,您走去印,就像虐待那架印機。又像替您老闆倒米。
咁樣的,確係對所有都冇益處。
就算自己唔使本,都唔應該咁樣蝕黎冇用。
若係再明知故犯,您確係要明白一個道理,您就算唔順超某個人,自己怎樣自私自利,都唔應該浪費資源。
太上感應篇——慈心於物,勞役那駕機等等,又冇用……。

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->