最新帖子

最新回覆

[分享] 睇完哩篇文章之後,揾13000已經再也滿足不了我

睇完哩篇文章之後,揾13000已經再也滿足不了我

(本人真事) 香港搵13000蚊人工,仲講咩人生意義?

J 爆你對野| 2015-10-20|

[img][/img]
來到本月最後一天,早上8時58分,我打開辦公桌上的電腦,登錄網上銀行的帳號。戶口結餘有5位數字,終於。心裏因而有了一絲的踏實,但很快換之而來的就是空虛。因為不消三分鐘,我完成了每月出糧後的指定轉帳動作:2000元家用、1200元大學學費還款、500元手機供款連電話費和1000元保險保費。今個月的卡數驚人。作為廢青,如果不是偷空簽卡與還款中間的一個月限期,根本沒可能負擔得起這筆跟你去日本旅行的3000元簽帳。

贊助商鏈接

作為食物鏈的最低層,每天為了盡快下班,我連查看手機都沒空,希望用效率換取時間。今天時間更見緊絀。七時半,我匆匆離去,剛好在新人進場前趕到會場。新郎是我最要好的大學同學。一坐下,進場的曲目緩緩響起,居然是A Whole New World。你跟我說過,我們結婚的時候也一定要播這首歌,在賺人熱淚的樂曲下接受眾人的祝福。我甩甩頭,嘗試把思緒重新聚焦在眼前的舊同學和美食,好好大快朵頤。這晚歡樂的代價是1000大元。
周末下午,我挑了一齣最近口碑壓倒性地好的電影動畫,但由於實在太炙手可熱,只餘3D場次,票價過百。晚上,一堂雙鐘的學車費用是500元。你說過,想我以後都能開車接你下班,一起回到我們的安樂窩,所以買不到樓也一定要買車。我還是為了你而報名學車。
[img][/img]

贊助商鏈接

周一如常上班,午飯時間我跟同事到附近茶記填肚。手機響起,仍然是有你稚氣聲線的鈴聲,來電的卻是你的現任男友。又吵架了吧?我沒有接聽,隨即用短訊告訴你他又來找我的碴,並叮囑你要小心。你沒有回話。我默默生吞面前的碟頭飯,縱味同嚼蠟,埋單也要50元。回到公司利用僅餘的五分鐘,我偽文青的因子又發作,上網讀了首唐詩。曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲……胸口的揪痛似乎稍微因而減弱了點。一個月外出午膳的費用大約1000元。
又到了另一個周末,今天早上炎熱非常,我登上了大帽山,好好吸收日光的正能量。下午回家,繼續瀏覽各大求職網站,嘗試大海撈針。在香港,不靠跳槽而獲升職加薪向上流的不過寥寥可數,可惜今天的晚餐仍然是白果。
僱傭合約寫的下班時間確實是六時,而通常,九時前能離開已屬萬幸。拖著疲憊的身軀,我登上幾近攀山涉水的巴士回家去。每天上班三小時來回港島和新界圍城,車費盛惠每月1000元。為了榨取一點僅有的私人時間,我沒有一上車就倒頭大睡,而是打開隨身攜帶的德文課本,試試靠著自學能否省下每月1200元的學費。你以前常嚷著要我學好德文教你,我都沒去。到家後洗完澡,已經是晚上十一時半。我沒有半點胃口。4000元家用的無飯家庭,晚飯屬自費,所以能省就省。一個月下來,晚飯洗費仍然要1000元。

贊助商鏈接

日復日,我過著有規律沒驚喜的生活,沒有一刻不想著如何打破人生的悶局。就算生活沒有了你,我仍然拚命生存。每當夜幕低垂,我會換好運動鞋下樓跑好多好多個圈,企圖以汗水排解體內的寂寞。這一晚回家前,我在一家出售待用飯券的餐廳放下了本月最後的一張金牛。財散人安落。
月尾已到,一切歸零。本來無一物,何處有錢剩?

你車費1000蚊?
手機要供款?
要還學費?
唔係就唔好只睇表面

佢同你個狀況完全唔同

未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2018-9-21 06:57 PM 發表 其實我好想開帖問
點樣先揾到兩三萬月薪?

不過算啦
問嚟冇用
我已經知道答案
就係讀書進修
冇學校收,收又讀唔掂
細個讀書讀專業人士科糸
大個好有錢途架

同埋人地知既都唔會講我知
社會殘酷,絕地求生
大家都爭上位

我真係好想做返個無憂無慮既廢青
冇咁多嘢唸
生活好開心
突然對自己要求咁高好唔開心
專業唔知你有無
Sell嘢你又話唔想做
金融你又唔識
咁除非好有生意頭腦,做老闆
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

我成日聽人講26歲仲揾12000,真係唔應該,好冇用
哩個人工根本係畢業生都嫌低既價

話26歲人揾緊兩萬幾

我而家目標想揾2,3萬
我知上網點先可以人工高
我知問人冇撚用
我亦都知道答案
細個比心機讀書,讀醫,讀護士,讀律師,讀工程,專業人士科目
咪有哩個人工囉
而家開始讀都唔算遲
但有學校收嗎,收咗讀得掂嗎

好想做返以前廢青生活既我
無憂無慮
出到嚟社會受人冷言冷語,
對自己要求高咗,好辛苦

本身我冇人追都關我太優秀先唔敢追我
如果人工高埋,我唸我更加嫁唔出,
可悲

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-9-21 07:45 PM 發表

專業唔知你有無
Sell嘢你又話唔想做
金融你又唔識
點解我del撚咗,你都copy到
好撚嘢

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-9-21 07:45 PM 發表

專業唔知你有無
Sell嘢你又話唔想做
金融你又唔識
而家讀咩科易揾到食?
應該想讀返書
進修
成世係食物鏈底層生活真係對唔住人生

引用:

專業唔知你有無
Sell嘢你又話唔想做
金融你又唔識
四樣都冇
但肯學
有機會嗎?

唉,三日唔埋兩日又怨人工低
都係啲fresh grade新同事傾計時講起
唔好撚再講好嗎

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-9-21 07:12 PM 發表
你車費1000蚊?
手機要供款?
要還學費?
唔係就唔好只睇表面

佢同你個狀況完全唔同
我車費 巴士卡,一個月200蚊仲有剩
手機,半年先增值一次,半年100蚊
唔洗還學費,父母比曬錢
但返工叫外賣,唔撚帶飯,一個月用千幾蚊
計埋賣吓護膚品,一個月用兩千仲有剩咁囉

其實一個月2000蚊都夠用架啦
但我都想人工高囉
冇人嫌錢多吧

同埋就快30歲人,唔想再靠父母囉
父母養唔到我成世

本身我冇人追都關我太優秀先唔敢追我
如果人工高埋,我唸我更加嫁唔出,

我睇左咁耐,我唔明點解您要辭職?

其實有一種情感的,就像老闆對您咁好,您搵到好路數,您咪一樣一腳伸佢落鹹水海,所以對您咁好,您咪一樣養唔熟?(您老闆都係人,難道對您咁好,點知俾您一腳伸佢落鹹水海,佢會唔難過咩?)
仲有一些情感,當您老闆蝕錢既時候,難道您會同佢捱?唔收人工,同渡艱難時刻咩。冇糧出既時候,您咪一樣一腳伸佢落鹹水海,所以對您咁好,您咪一樣養唔熟?
(您老闆唔惦既時候,您會點,咪同其他一樣,包括債主,咪一樣係吵錢。)
您值得,您老闆對您咁好?

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->