最新帖子

最新回覆

[聊天] 經我反復思考,我唸到點樣月入兩萬

經我反復思考,我唸到點樣月入兩萬

其實啲專業人士
我做過律師樓,工程公司
最近戈份社工就算啦吓,冇加班
我見到啲律師同工程師都會加班
工作超過8小時
雖然我見佢地成日朝早十點幾十一點先返
但夜晚好夜先收工
我哩啲文員doy,6點準時閃人啦
咁既然我能力有限做唔到專業人士 
咁不如我收工揾份兼職
50一小時侍應hea做呃糧
痴線,又唔係正職,咪炒我囉
星期六,日又返兼職
反正兼職超易揾
啲趴街老世鍾意請勞工呀嗎
鍾意請本地人小朋友返兼職
30一小時最低工資7仔緊係唔做啦低B

總之要兼職賺7,8千蚊
然後。。。全職又低人工
死火啦
冇兩萬
只多萬8蚊到
兼職都未必返到8,9千蚊
我唔捱通宵更架
4小時兼職好啦
始終都冇兩萬

唉,之前戈份返14:00至22:00
時間超好

朝早返兼職

文員收工6點後唔好揾
有時仲加班拖吓

好難揾返啲工14:00至22:00

活動協調員多數都係14:00至22:00既

講就總係天下無敵,,,,,,

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2018-9-29 12:43 AM 發表
其實啲專業人士
我做過律師樓,工程公司
最近戈份社工就算啦吓,冇加班
我見到啲律師同工程師都會加班
工作超過8小時
雖然我見佢地成日朝早十點幾十一點先返
但夜晚好夜先收工
我哩啲文員doy,6點準時閃人啦
咁 ...
算把啦
做多少少你都唔願意
仲話兼多份
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

我仲有一個方案
咁專業考牌都要全日制讀書
而家職業/語言治療師好好揾
超缺人
我想試吓考
入學試死緊
如果收咗
返賭場通宵更

但驚辛苦

又要做,又要驚,搵份八千無壓力既咪算囉,,,,,,,,起碼老都唔會老得咁快。。。。

引用:
原帖由 可愛暴龍 於 2018-9-29 04:31 PM 發表
我仲有一個方案
咁專業考牌都要全日制讀書
而家職業/語言治療師好好揾
超缺人
我想試吓考
入學試死緊
如果收咗
返賭場通宵更

但驚辛苦 ...
語治職治一樣納入衛生局牌照委員會監管
所以同中醫一樣
你自己諗過
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

再睇清楚先發夢

行政會完成討論《醫療人員專業資格及執業註冊法律制度》法律草案,建議15類醫療人員須取得資格認可及執照後,方可從事醫療人員的業務。
法案建議適用的醫療人員包括醫生、牙醫、中醫、藥劑師、中藥師、護士、醫務化驗師、放射師、脊醫、物理治療師、職業治療師、語言治療師、心理治療師、營養師及藥房技術助理。
法案建議符合學歷或專業資格水平及其他要件的醫療人員,可申請資格認可及參與實習錄取試,經知識考核合格後,獲准辦理資格認可臨時登記。法案規定須完成為期至少6個月的實習及完成最後考核,成績合格者並經確定登記,方可獲發資格認可證書及進行註冊。醫療人員須於衛生局註冊後,方獲發出執照。
法案建議執照分為完全執照、有限度執照和實習執照。申請完全執照的醫療人員須為本澳居民、持有資格認可證書及合適執業地點,其有效期為三年。

此外,法案建議設立醫療專業委員會,於衛生局註冊的醫療人員受職業紀律管轄權約束。法案也設有過渡規定,凡於法案生效之日已從事業務的醫療人員,自動獲豁免進行資格認可考試及實習,其從事業務的准照,自法案生效之日起一年內繼續有效。(編輯:譚素敏)

未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-9-29 05:35 PM 發表
再睇清楚先發夢

行政會完成討論《醫療人員專業資格及執業註冊法律制度》法律草案,建議15類醫療人員須取得資格認可及執照後,方可從事醫療人員的業務。
法案建議適用的醫療人員包括醫生、牙醫 ...
一次考唔到咪試多幾次囉
係咁架啦
有機會讀咗先啦
心理治療師就唔好啦
自己性格唔啱做

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-9-29 05:35 PM 發表
再睇清楚先發夢

法案建議適用的醫療人員包括醫生、牙醫 ...
早幾年讀最好
而家缺人到
唔考牌都照比你做
兩萬

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->