最新帖子

最新回覆

[心得] 每間公司最恐怖嘅 一定係勤力奇俠

每間公司最恐怖嘅 一定係勤力奇俠

每間公司最恐怖嘅 一定係勤力奇俠職場
on November 28, 2017 at 4:28 pm

呢期好多英雄片上映,令我諗起其實公司都存在一種「奇俠」,佢地異常勤力,但同時都係我工作上最驚遇到嘅人!

廣告

文:Purple弟弟
恐怖點一:好心做壞事大家熟悉嘅「鐵甲奇俠」同「勤力奇俠」雖然都係「奇俠」,但前者個「奇」係指Iron Man可以做出神乎奇技,能人所不能之事,而後者個「奇」係指奇奇怪怪,成日為做而做。
勤力奇俠精於將所有事情複雜化,因為太快做完佢咪展現唔到「勤力」呢個特質!不過最恐佈係佢地真心以為自己嘅勤力係對件事有幫助,上司見到佢咁比心機做壞事又唔好意思打沉佢,同事又被逼接受佢地嘅「多舊魚」,食到滯曬都唔敢嬲佢地嬲出面,因為勤力奇俠只係

https://www.edigest.hk/29738/workplace/每間公司最恐怖嘅-一定係勤力奇俠/6/

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2018-12-8 01:51 PM 發表
https://www.edigest.hk/29738/workplace/每間公司最恐怖嘅-一定係勤力奇俠/6/

我曾經都做過哩啲奇俠

我要反思一吓點做事先得

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2018-12-8 01:50 PM 發表
每間公司最恐怖嘅 一定係勤力奇俠職場
on November 28, 2017 at 4:28 pm

呢期好多英雄片上映,令我諗起其實公司都存在一種「奇俠」,佢地異常勤力,但同時都係我工作上最驚遇到嘅人!

廣告

文:Purple弟弟
恐怖點 ...
我覺得懶醒+自把自為比呢樣仲恐怖wo
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-12-9 03:05 PM 發表

哩個都做過
係我勤力完之後
俾人冷言冷語之後話我工作能力差之後演變出嚟

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-12-9 03:05 PM 發表

叔叔,你做咗十幾年嘢
有冇曾經俾人話你工作能力差既一刻
即係去到唔分配工作
等你自生自滅戈一刻
我份份工都經歷過
好痛苦
應該點調節心理?

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2018-12-10 05:23 發表

叔叔,你做咗十幾年嘢
即係去到唔分配工作
等你自生自滅戈一刻
我份份工都經歷過
好痛苦
應該點調節心理? ...
自我反省究竟邊度做得唔好,點樣可以做返好d,

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2018-12-10 05:23 AM 發表

叔叔,你做咗十幾年嘢
即係去到唔分配工作
等你自生自滅戈一刻
我份份工都經歷過
好痛苦
應該點調節心理? ...
出黎做野俾人小俾人藐實有架啦
睇自己醒唔醒目去補鑊啫
去到俾人當你可有可無個階段
咁神仙都難救啦
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2018-12-10 10:33 AM 發表

出黎做野俾人小俾人藐實有架啦
睇自己醒唔醒目去補鑊啫
去到俾人當你可有可無個階段
咁神仙都難救啦
我當然有補獲啦,做錯咗,極力打電話講返,求返
要賠錢的,我都有賠

咁你認唔認同出嚟做嘢,人際social擦鞋都同樣重要
講真,我發現我做錯嘢係會被人放大嚟講,
講真,我見其他同事都有做錯嘢,但都懶懶閒咁。
咁背後有冇人怪佢,我唔清楚,
我哩種人係公司多數都係唔出聲戈種
唔會主動埋堆
只係有新畢業同事嚟咗,但只限女性
我會快啲扮fd,希望有個伴

我得出結論係
能力,擦鞋social 係你係職場生存各佔一半

你能力100分,但唔識擦鞋social,你只剩返50分

而我新人,又本身冇一技之長(澳門大把同我一樣戈啲)
我工作能力零分,唔social負50分。
但其實工作能力係可以靠經驗,做耐咗而加分
但因為唔social擦鞋,人地根本覺得你有問題,所以一直阻住你加分上位。
直到你頂唔撚順劈炮唔撈

而有啲人自知冇工作能力,但口甜舌滑,然後做耐咗,工作能力又會加分,自然在職場上如魚得水成為大贏家,繼續偷懶。

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2018-12-10 11:10 AM 發表

我當然有補獲啦,做錯咗,極力打電話講返,求返
要賠錢的,我都有賠

咁你認唔認同出嚟做嘢,人際social擦鞋都同樣重要
講真,我發現我做錯嘢係會被人放大嚟講,
講真,我見其他同事都有做錯嘢,但都懶懶閒咁。
咁背後有冇人怪佢,我唔 ...
有冇人認同戈個理論,定還是係歪理?
請糾正。
哩個係我職場上所得出既結論

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->