最新帖子

最新回覆

[分享] 好多人裸辭後,前途更光明

好多人裸辭後,前途更光明

但前提要本身個人要夠聰明
因為如果夾硬返份唔開心既工
阻住自己既想法
浪費人才

我智商永遠都要返工做奴隸
我係有被害妄想症覺得自己做錯嘢
好多恥笑我
日日返工好抑鬱
先唔撈

到我升格做大佬

By Jobable 小編 on May 16, 2018

文:HR熊 – 職場航行日誌

想轉工搏一搏,心入面有半點愧疚,覺得虧欠咗現任公司,同時眼見出面筍工一籮籮,以前嘅大學同學已經一個個上位,我唔去試下真係會後悔。唔知邊度嚟嘅自信,我竟然膽粗粗裸辭!上司笑笑口話:「你走得咁突然,我嚇咗一跳架,平時你做嘢甩漏又慢,你咁嘅能力無番十年都唔好諗住坐到我呢個位!祝你好運!」

裸辭嘅第三日收到電話約見工,以為一切就係咁順利……點知second in完石沉大海,第一份姐,咪再搵過!不過有時惡運蒞臨真係避都避唔開,每日寄至少十封求職信出去,等咗成個月竟然毫無消息,心開始發霉。唔通係電話寫錯?又唔係..….明明我有三年工作經驗,又有大學學歷,想搵一個小小嘅助理主任職位做下,都咁艱難架咩?

如是者,又過咗一個月,雖然屋企人無催促過,唔係等住我開飯,但係自己開始著急,盤算住不如快快脆搵份工做住先。連朋友約出嚟食飯都怕怕,怕佢地問起我搵工嘅事自己會比下去……又會惹嚟佢地對我側目,以為我變咗大食懶,同我以往嘅形象簡直相反!

男朋友怕我亂諗,一直提醒鬱鬱不歡嘅我:「如果而家先嚟放棄,又做返Assistant嘅位,咁呢兩個月嘅空白就等於白費,下次見工點答人地離職原因?」在情在理都講得啱,只要相信「有能者居之」嘅價值,機會總會有!

當中見過有一份心水嘅工,係公營機構嘅人事部做文職,而且人工仲高咗一截,如果見得成嘅話之前嘅真空期係值得。不過一個月後收到email話我係waiting list,即係又衰咗啦!

到第三個月,日日望住個電話check住email,精神處於緊張狀態之際,希望重回我身上啦!最心水個份將我由waiting list放番出嚟,in完即時請埋。傾細節嘅時候先了解佢地俾我嘅職位唔係助理主任,係正式嘅主任!

一跳跳咗兩級,好勝嘅我興奮到想喊出嚟,今次到我升格做大佬啦!只要肯去搵機會,三個月後就隨時搭上火箭變身做人地上司。當初走嘅選擇係好啱,否則我依然活係俾野蠻上司篤住個頭嚟罵嘅可憐日子……

當你未見識過其他公司其他人,唯一嘅上司講嘅說話分量當然舉足輕重,因為你根本分唔到當中嘅真假,「得」同「唔得」唔係單單由佢嚟定奪,自己嘅心魔先係最左右到你點走上升職加薪嘅仕途。

原文刊於HR熊 – 職場航行日誌,文章獲授權轉載。

https://nextplus.nextmedia.com/article/2_494566_0

人地劈炮唔撈咁多次,之後又咁撚成功做埋老世

我就咁撚柒

真係能力智商問題

覺得自己有才華,唔受得人批評就劈炮
如果佢冇做到老世,人地實話佢懶醒

有啲人有自信係好事,人地本身有能力

我吊,我廢柴
劈炮真係自己攞嚟賤
失業快半年

班仆街hr又話鳩我啦

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2019-2-13 05:59 PM 發表
https://nextplus.nextmedia.com/article/2_494566_0

人地劈炮唔撈咁多次,之後又咁撚成功做埋老世

我就咁撚柒

真係能力智商問題

覺得自己有才華,唔受得人批評就劈炮
如果佢冇做到老世,人地實話佢懶醒

有啲人有自 ...
裸辭戈刻真係好撚型架
老世同事見我on99咁
成個毒撚咁
恥笑我

我一嘢話唔做,扮灑脫懶型
人地會猜測我揾到更好既工
我屋企有錢,我有男朋友養
話之佢地點ff,羨慕我囉

唔洗再聽佢地自戀既冷言冷語笑我
心都爽鳩曬

我發現我冇咩點支出

9月尾裸辭

10月至現在

本身銀行成副身家
得萬三幾蚊到
失業期間買了switch同幾隻game
用了5,6千

然後12月份返了一星期工又唔撈
戈一星期都出了3千幾蚊糧

又買了千幾蚊護膚品

昨天禁銀行戶口查詢餘額
仲有8000幾蚊

緊係,我毒撚嚟
唔係去見工,我都留係屋企

冇咩點用錢

不過失業太耐
我老豆老母鬧撚到我縮係厠所喊
話我仲唔揾嘢做
我答智商唔高,係難揾啲
又話當初做咩做做吓唔唔做?
自己攞嚟衰
我話吓,人炒我架喎,智商唔聰明,冇貢獻
有閪計呀?

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2019-2-13 06:15 PM 發表
我發現我冇咩點支出

9月尾裸辭

10月至現在

本身銀行成副身家
得萬三幾蚊到
用了5,6千

又買了千幾蚊護膚品

昨天禁銀行戶口 ...
有時我懷疑有人暗戀我匯錢我銀行戶口俾我洗
定還是我太慳

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2019-2-13 06:15 PM 發表
我發現我冇咩點支出

9月尾裸辭

10月至現在

本身銀行成副身家
得萬三幾蚊到
用了5,6千

又買了千幾蚊護膚品

昨天禁銀行戶口 ...
不過經歷咗咁長既失業
尤其是夾雜住錢既問題
幾親既家人都唔妥你
你話錢哩樣嘢破壞咗人與人之間既感情?

我屋企又唔係等我份糧開飯
大佬
唔係我唔揾
你叫我求其揾
我轉過頭都頂唔順走佬啦

我唔係話我失緊業係啱,我都擔心緊張,冇話過唔揾工喎仆街,咪揾緊
但失業真係睇得出邊個真心對你好

我睇babykingdom
有個港女人妻,頂唔順老世
佢老公都話,唔好忍,唔好做,我養你
哩啲真係真愛
仲上嚟開post曬命
吔屎啦8婆

經過今次

我吸取教訓啦
唔敢再裸辭架啦

所以份工唔好太柒
自己就eq高啲,抗壓性大返啲

祝你前途一片光明
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2019-2-13 09:18 PM 發表
祝你前途一片光明
多謝你祝福
我都希望我唔好再咁撚黑仔
2019年新年流流都發曬負能量
我唸今年冇運行

大吉利是

加油
ˊ_>ˋ一個人喜歡你的程度,一般和他回你短信的速度成正比。滝澤ローラ ♥

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->