最新帖子

最新回覆

[分享] 睇咗心靈雞湯,個心好舒服

睇咗心靈雞湯,個心好舒服

睇完哩篇嘢

我終於明白點解身邊懶醒既人都比我成功
因為自信真係好重要

我唔撚敢再否定自己
好可怕既事嚟

你既否定自己令你惡性循環
不相信自己

我唔係工作能力差,而係我自己否定咗自己

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2019-2-14 04:17 PM 發表
睇完哩篇嘢

因為自信真係好重要

我唔撚敢再否定自己
好可怕既事嚟

不相信自己

我唔係工作能力差,而係我自己否定咗自己 ...
自信強過能力的人,比實力強過自信的人升遷更快?而自信與成功的關聯,甚至已獲得心理學界的證實。美國加州大學柏克萊分校(University of California,Berkeley)心理學教授卡麥隆‧安德森(Cameron Anderson)長年研究信心與能力的關係。他列出一份歷史人物與事件的清單(其中包含一些似是而非的偽選項),找來242位學生,請他們選出聽過的人名或事件。結果,學生「勾出偽選項的數目」與「過度自信」(overconfidence)的程度有關。過度自信的學生能夠毫不質疑地勾選偽選項,意味著他們不僅能力較差,還愛不懂裝懂。不過,安德森後來更意外地發現,勾選最多偽選項的人在同儕裡反而更受尊敬、一呼百諾,大大顛覆了一般人的假想:原來成功跟信心比較有關,跟能力比較無關。對於深信「一分耕耘、一分收穫」的人來說,這個結論可能有些出乎意料。不過,你可以問問自己,比較容易被表達清楚、不卑不亢,態度肯定,對自己的不足坦承不諱的人所吸引,還是容易緊張、支支吾吾、太卑躬屈膝的人?安德森進一步解釋,這個發現也說明了為何我們身旁那些能力較差的人,反而可以更快獲得升遷?「在其他人眼中,他們的一言一行充滿自信。到底有無實力?似乎不是這麼重要了。」

哩啲文章,睇咗百鳩幾次啦
但一遇到挫折
就全忘記了

自信還自信

都唔好去錯方向

自己要衡量

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2019-2-14 04:20 PM 發表

自信強過能力的人,比實力強過自信的人升遷更快?而自信與成功的關聯,甚至已獲得心理學界的證實。美國加州大學柏克萊分校(University of California,Berkeley)心理學教授卡麥隆‧安德森(Cameron Anderson)長年研究信心與能 ...
唔係講笑,exactly

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2019-2-14 04:24 PM 發表
哩啲文章,睇咗百鳩幾次啦
但一遇到挫折
就全忘記了

自信還自信

都唔好去錯方向

自己要衡量
即係自信還自信
但唔好攞美貌嚟有自信
突然懶有自信走去in公關,靚女先做到既sales
走去選美澳門小姐
咁你既自信注定失敗
好彩我冇哩啲自信既想法

好啦,唔好再否定自己啦
否則人生冇得救

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2019-2-14 04:17 PM 發表
睇完哩篇嘢

因為自信真係好重要

我唔撚敢再否定自己
好可怕既事嚟

不相信自己

我唔係工作能力差,而係我自己否定咗自己 ...
唔係WO
你好有自信架
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 冷豔暴龍 於 2019-2-14 04:29 PM 發表

即係自信還自信
但唔好攞美貌嚟有自信
突然懶有自信走去in公關,靚女先做到既sales
走去選美澳門小姐
咁你既自信注定失敗
好彩我冇哩啲自信既想法

好啦,唔好再否定自己啦
否則人生冇得救 ...
夢想還是要有的,萬一實現了呢?
未來的一切~~無法掌握
一切只是命運~~
所有的人和事...
終究都是一個"緣"字

引用:
原帖由 積加-Zengar 於 2019-2-14 05:44 PM 發表

唔係WO
你好有自信架
咁又係
我既自卑源於我錯誤既自信方向

即係覺得自己完美
點知現實出嚟唔係戈回事

大受打擊

咁樣囉

即係自信->自卑->又自信->又自卑
咁樣不停循環囉

唔係啊,你其實好有自信ga,

你睇返自己之前既帖,你話你可以睇穿老闆既內心,又話邊個邊個其實鍾意自己好耐,

單單尼d咪就係自信囉,就係你好自然流露既表現嘛,

只不過要係工作上表現自信,

係你一直怕自己做唔黎,怕辛苦,怕做錯,怕俾人話而導致你咁細膽,

當你做一樣野,做耐左,了解到當中既流程,道理之後,

自自然然就可以將哥份自信表現出黎啦。。。。。。。。。。。。。。。

新宿王子大飯店

優惠價:HK$998

原價:1,050

東京新宿華盛頓酒店

優惠價:HK$768

原價:1,018

新宿新城市酒店

優惠價:HK$778

原價:972

HUNDRED STAY Tokyo Shinjuku

優惠價:HK$861

原價:1,013

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,Qoos.com 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。Qoos.com 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。
Javascript -->