请登录

登录后更精彩...

特別係風月和青青要入來睇下貼。

金牌会员

依家病毒越爆越多,人生無常,但係我亦有以下發現。

我在其他論壇上有所感到,所以就去睇睇,冇端端才發現,風月,你之前所寫既,係我既錯,我唔知唔識,但係我好像感到了,有可能係關「內心小孩」既事。佢都係心理病既一種。
你可能係「米西迪(W. Hugh Missildine)」類,主要你既內心有小孩,但係面對長大,社會要你和你既內心既小孩分離,所以你會出現那樣既情緒等等。這個係童年開心。
我要過左好耐,冇端端才發現,所以算係因為我既唔知唔識,唔能及早使你至少有個可能既方向怎樣自己。

金牌会员

個青青一樣,都係我既錯,雖然我冇責任,亦唔知唔識,但係我斷錯症,未必係自閉、憂鬱……,那些常聞,所以唉,我都唔想的。又或者,我冇叫你預防未來可能有以下既情況出現。
有可能演變到以下咁樣的,就係童年唔開心,然後人雖然大了,唔再青青,但係內心會像小孩。停留在小孩既階段,主要缺乏辯別是非能力,就係同其他論壇既好像有相近性,就係你會帶著小孩時期所受既傷延續到你長大了。主要你在小孩時冇治療到小孩時期所受既傷,你點樣正能量,叫你唔好轉住那些其他人可能認為微不足道既傷害,但係針唔刺到我肉我唔知痛,之我忽略了,若係小孩未必可以承受。我冇太怎樣下去,但推估片中就係18歲之前都應該叫小孩,因為未成年。

https://www.youtube.com/watch?v=Cba1tskfGp0
[心靈動畫] 擁抱自己的內在小孩 正能量 [粵語]

金牌会员

以上既,我未必估岩,但係好像比之前所估的,感到準d或有少少準。假如係岩的,知道邊度有情況,係有可能的,係真的會好返,又或者唔會再搞到太怎樣。
我之前冇感,而其他論壇的太成年了,所以之後我停了,我覺得我去寫寫的話,就係管人係地獄,俾鬧……。我冇本事領,因為你們至少冇太怎樣我。
此點可感,以上既情況冇怎樣,成年後,可能到老,一樣會小孩老人的。

做人有疾病真係痛苦的,仲有因為我既唔知唔識,所以點解人那樣時我好懊惱……,原黎係關自己唔知唔識事,根本冇諗過,人會那樣,亦像真的非人所願,而自己果真有知有識就唔會好懊惱……。好多時候係真的錯既係自己。

金牌会员

一樣有童年成人,就係雖然我好驚驚病毒痴到,但係以上唔知係咪算係得到知識呢?雖然唔能深入,但少少我都感到好像好開心,就係發現新大陸,不過我真的唔想發現病毒。對唔住病毒,我都知你們陰功慘,但係真係好傳得,所以係真的痴親多數中,我突然感到驚驚了19病毒。雖然凡病毒我都好抗拒,但係19病毒真的好傳得,那樣的情況,係真的保祐唔好痴到而已。真係靠上天庇佑的彩數唔好中。

金牌会员

迷信既我,寫加多貼,保祐我和我的等等。我都唔想的,但人之常情,係會咁樣保祐的。

新手上路

想平靜過日子 人生又不如所願面對種種變化

金牌会员

當今聖上 發表於 2020-9-8 17:29
想平靜過日子 人生又不如所願面對種種變化

我好唔開心,寫了好多,我越來越覺在巴基施坦了,左右鄰係異族,宗教、文化等等唔一樣,加上惡報應,遇到好怎樣的,莫言移民,我到依家都解決唔到搬遷既問題。
我非生在中土,除了要為衣食住行煩、我個人仲要面對種種,確實冇人幫,就連傾訴既對象都冇,問題解決唔到,傾訴又會害左老人家聽到唔開心既事物,那樣已經損害了我,我唔想俾那些卑劣的邪魔外道損害願意聽我傾訴的人,尤其是老人家。

金牌会员

你生在中土,一樣係要為衣食住行煩,但係澳門的情況冇咁咩,你生在福中不知福,雖然你可能一樣陰功慘,但係我相信比你更陰功慘的,大有人在,如我。
我會建議去聽聞睇佛經,結個佛緣,我雖然都有那樣,但我仲未得。除了「金剛經」,我睇「楞嚴經」都係白話,但唔太明白,仍至我覺得原來本本經,都係慣通的,因此那些「心經」等等,原來我仲未得。

我就係之前上網聽聞佛人言:「做人就係咁痛苦的。點解要解脫輪迴?」我認同,但以上的情況,我吵了好多次,但係依然那樣,即係解決唔到,好冥頑不靈,我本來就好抗拒異族,更唔想痴到邪魔外道,尤其卑劣的,因為唔知那會否是好卑劣的。

金牌会员

我好後悔,兩年前冇去tap那個高薪司機會位,或者因為那樣,我就得閒聽聞佛人、佛經等等,不過悟唔到,又解決唔到安居的問題,我感到好苦惱,點解咁多不幸、唔順、遭遇到咁樣……。

前前世怎樣,我唔知,但係今世,我肯定有做過惡壞既事,因此因果報應甚深,由於仲係悟唔到、好著相……,所以真係幾感痛苦的……。或者因為我咩都冇搞,所以就冇用冇能,依家解決唔到現實中的苦惱;
我咩冇搞,都唔能安居,可感世間冇樂土,縱使你感到,但係又做唔到d麼,就像悟唔到、好著相……,唔知點算好。
你不犯人,人犯你,雖然龍的傳人,我果度都唔好得去邊,但係異族的話,真係算吧了,除了宗教就係宗教,但係連太上感應篇最基本的做唔到,仲宗教d咩。

金牌会员

異族係大曬,其他的就像二三等公民,因為龍的傳人在畏懼異族下,更加相煎。
龍的傳人人口就漸漸減少緊,因此我在這裡係告知生在中土既重要、聽聞佛經、可以的話修持佛法,至少結到個佛緣。
雖然有些係會佛口蛇心,但至少就會應酬下,唔敢太過放肆,會諗到因果報應、慈悲心等等,所以佛法係想人離苦得樂。
西方既人,比較注重禮義;東方既人,比較注重道德,但係好多係蠻夷,好難搞。
除了種族、仲有基因,智商、貧窮等等,因此人以群分。

我應該做過好陰功慘既事,所以有所感受,未悟著相之前,假如能夠辯別、體會……,就係你唔好淪落到咁樣。咩野係邪魔外道,就係